Stimulansz top bar
Kennis & advies over werk en inkomen, welzijn en gezondheid
Onderdelen
U bent hier: Home / Evenementen / Evenementenkalender / SJD De omgekeerde toets

SJD De omgekeerde toets

Details van agenda item

Wanneer

12-09-2017
van 13:15 tot 16:30

Waar

Utrecht

Voeg agenda item toe aan kalender

De roep om maatwerk in het sociaal domein wordt steeds groter. Voor de gemeenten is dat nog best wel lastig! Moeten gemeenten alle regels loslaten en kennen ze gewoon toe ‘op gevoel’? Welke vragen zijn belangrijk om tot maatwerk te komen?
In deze training laten we zien dat maatwerk met wat juridische creativiteit binnen de verschillende wetten in het sociaal domein heel goed mogelijk is zonder dat er sprake is van willekeur. We gaan daarbij uit van de waarden die aan de wet ten grondslag liggen en presenteren een stappenplan. Met dit stappenplan krijgt de burger een besluit op maat, terwijl bezwaar en beroep goed mogelijk is. Het besluit is transparant en toetsbaar.

We gaan hier ook mee oefenen tijdens de training. Deelnemers krijgen de ruimte om eigen ervaringen of cases in te brengen, zodat we met de groep kunnen kijken tot welke maatwerkoplossing we kunnen komen. Na afloop van de training weet u hoe gemeenten de omgekeerde toets inzetten om tot een besluit te komen.

Voor wie?
Het actualiteitenaanbod is specifiek ontwikkeld voor professionals in de sociaal juridische dienstverlening, zoals: sociaal raadslieden, medewerkers van het Juridisch Loket, maatschappelijk werkers of welzijnswerkers, medewerkers van MEE, medewerkers van Wmo loketten, schuldhulpverleners en ook vrijwilligers kunnen deelnemen. Enige voorkennis is gewenst, zoals (globale) bekendheid met de onderwerpen in de Grote Almanak voor informatie en advies en Regelingen en Voorzieningen.

Wat komt aan bod?

  • Introductie van programma en leerdoelen.
  • Een nieuw besliskader voor besluiten.
  • Overzicht van de waarden die aan de wetten binnen het sociaal domein ten grondslag liggen.
  • Stappenplan voor het leveren van maatwerk.
  • Juridische mogelijkheden om de bijstand te individualiseren.
  • Onderdelen waarop individualisering wettelijk niet kan.
  • Uitwisseling ervaringen.
  • Oefenen met cases.

aanmelden

Prijzen

Abonnees van Regelingen en Voorzieningen of de Grote Almanak betalen €127,50 per persoon.
Niet-abonnees betalen € 160,00 per deelnemer.

Eerstvolgende activiteiten
07-09-2017
07-12-2017