Blauwe knop voor schulden

hero afbeelding Blauwe knop voor schulden
13 juli 2020

Eén herkenbare oplossing

Op dit moment biedt een aantal gemeenten en uitvoeringsorganisaties al de mogelijkheid om sommige persoonlijke gegevens te downloaden. Alleen doet iedere organisatie dat op haar eigen manier. De gegevens zijn niet altijd compleet en vergelijkbaar gestandaardiseerd. Daarom hebben een aantal gemeenten en uitvoeringsorganisaties nu één herkenbare oplossing: de Blauwe Knop. Een oplossing waarmee mensen persoonlijke gegevens kunnen downloaden in een digitaal ondertekend document. Deze gegevens zijn daarna door mensen te gebruiken, bijvoorbeeld bij het aanvragen van schuldhulpverlening. De Blauwe Knop van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel biedt een overzicht van de schulden bij de gemeente.

De Blauwe Knop biedt overzicht en inzicht

In Nederland zijn er 2,6 miljoen gezinnen die moeilijk kunnen rondkomen, 1,5 miljoen gezinnen hebben betalingsproblemen, waarvan 710.000 gezinnen ernstig. Vaak is de grootste schuldeiser van mensen in de schuldhulpverlening is de overheid. De colleges van beiden gemeenten geven aan: “Effectieve schuldhulpverlening begint met inzicht in je schulden. Dit is een veel voorkomend struikelblok bij huishoudens. Het verzamelen van gegevens is voor veel mensen een hoge drempel. De Blauwe Knop is daarom een heel belangrijk hulpmiddel. We zijn blij dat we inwoners hiermee regie kunnen geven op hun eigen gegevens. Mensen hebben recht op toegang tot hun persoonlijke data.”

Binnenkort komen er nog meer mogelijkheden

In de proef van dit moment biedt de gemeente een overzicht van de gegevens uit de eigen organisatie. Voor de schuldhulpverlening zou één overzicht van alle schulden van een inwoner een hele stap vooruit zijn. Het proces van de intake voor hulp wordt hiermee veel korter. Dat is een doelstelling die het initiatief De Blauwe Knop op termijn ook voor ogen heeft.
De aanpak van schulden is een van de belangrijkste punten van de Rijksoverheid en gemeenten. Daaronder vallen veel verschillende initiatieven. De Blauwe Knop is één van deze initiatieven, die door VNG verbonden worden, zodat ze niet op zichzelf staan.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op de website van de gemeente Boxtel.

Dat kan met onze kennisbank Inzicht Sociaal Domein

Anderen bekeken ook