0

Maar je merkte dat haar opmerking voor een aantal andere leden wat ongemakkelijk aanvoelde. Want achter deze mededeling ging een hele wereld schuil. En moest je daar dan op doorgaan tijdens zo’n feestje?
Praten met cliënten en ervaringsdeskundigen is niet altijd eenvoudig. Of het nu in een cliëntenraad is; bij een gemeente of bij een maatschappelijke organisatie. Ik kom ze tegen: de mensen die zich afvragen wat de inbreng van cliënten in de cliëntenraad is. De cliënten zitten aan tafel, maar zeggen niets. ‘We hebben er niets aan’, zo wordt er soms gezegd.
Ik snap dat. De discussie gaat over beleid en koersen, regels en aanpakken en werkwijzen. En daar moet een gedegen advies op gegeven worden. In brieven die aansluiten bij de ambtelijke en politieke wereld en die laten zien dat de adviesraad een serieuze inbreng heeft. En als dan aan de cliënt aan tafel gevraagd wordt wat hij ervan vindt, staat die met zijn mond vol tanden of er komt een schuchter antwoord. Daar heb je ‘niets’ aan, is dan al snel de conclusie.
Maar ja. Die mond vol tanden snap ik nog beter. Er wordt namelijk een andere taal gesproken. Soms letterlijk, maar meestal in figuurlijke zin. Want de wereld van beleid en advies is een andere wereld dan de dagelijkse werkelijkheid van mensen in cliëntenraden. Die gaat over dagelijks overleven en het hoofd bieden aan stress en problemen. En over de wijze waarop hulp geboden wordt. En over de houding en de toon waarmee cliënten geholpen worden. Of ze een beetje respect ervaren. En niet direct weggezet worden door de oordelen in de hoofden van de ‘normale’ mensen.
Cliëntenparticipatie, in het woord zit een contradictie besloten. Voeg nog een vleugje lage opleiding of geldstress toe en cliënten lopen hard weg van de onderwerpen die aan de cliëntenadviesraadtafel besproken worden. We stellen hun de verkeerde vragen!
Er zou meer ‘gewoon’ gepraat moeten worden met cliënten. Over hun dagelijkse praktijk. En hoe het anders zou kunnen. Want daar hebben zij vaak wel een mening over. Praten met cliënten en ervaringsdeskundigen houdt je bij de les. Over de wereld waarin we leven. En over de wereld achter dertien jaar niet uit eten zijn geweest.

Geselecteerd op basis van dit onderwerp