Stimulansz top bar
Kennis & advies over werk en inkomen, welzijn en gezondheid
Onderdelen
U bent hier: Home / Columns / Sparen? Koop een lot!

Sparen? Koop een lot!

4 mei 2017

Schulden zijn hot! Het is een geliefd thema voor wetenschap, belangenorganisaties, pers, beleidsmakers en politici. Allerlei goedbedoelde initiatieven buitelen over elkaar heen. We kennen inmiddels het ‘moratorium’ en iedereen wil iets doen aan de kosten van beschermingsbewind. Ook de aanval op het rijk als preferente schuldeiser wordt eindelijk ingezet.

Vroeger maakte je geen schulden. Je gaf pas iets uit als je gespaard had. Aan mij was dat niet besteed, sparen lukte gewoonweg niet. Ik weet nu waarom dankzij een nieuw rapport van het Nibud: ‘Geld achter de hand makkelijker maken’. Nu niet eens met het credo sparen moet (heb ik altijd kippenvel van gekregen) maar met originele oplossingen.

Wat werkt volgens het Nibud? Maak van kopen op voorafbetaling een gewoonte. Stimuleer niet het achteraf betalen maar het vooruitbetalen. Biedt mensen bij het openen van een betaalrekening automatisch een spaarrekening aan. Maak het gemakkelijk automatisch te sparen door een duidelijk zichtbare automatische spaarknop binnen online en mobiel bankieren aan te geven. En verruim de vermogensvrijstelling voor kwijtschelding van de lokale lasten.

Dat zijn verstandige aanbevelingen maar de laatste die het Nibud geeft is echt verleidelijk: koppel sparen aan een loterij. Hoe het werkt? In plaats van rente op het bedrag dat je inlegt maak je kans op een grote geldprijs. Je rekent natuurlijk op de hoofdprijs maar als je die niet krijgt (nogal waarschijnlijk) is er geen man overboord. Je bouwt vermogen op zonder dat je het door hebt. En elke maand opnieuw een kans op de hoofdprijs mits je blijft inleggen. Je kans op een prijs wordt zo gekoppeld aan je spaargedrag. En je inleg raak je nooit kwijt.

Welke kredietbank begint als eerste zo’n loterij?

José Hendriksen

Directeur Stimulansz

Reageren?José Hendriksen
Directeur

Telefoon: 06 13 18 27 91
Jose.Hendriksen@stimulansz.nl