0

De Omgekeerde Toets heeft zich inmiddels bewezen als een doeltreffende integrale methodiek voor de gehele gemeentelijke organisatie. Nu is het tijd voor de volgende stap. En die stap zetten we graag samen met onze trouwe fans van de Omgekeerde Toets. Want na de implementatie volgt borging. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je de toets levend houdt in de waan van alledag, bij personeelsverloop, bij nieuwe wetgeving? Hoe zorg je voor de verbinding, verbreding en verdieping in je organisatie? Dit congres geeft antwoord op deze en andere vragen.

Bent u bekend met de Omgekeerde Toets? Of werkt uw gemeente of organisatie zelfs met de Omgekeerde Toets? Dan is dit congres speciaal voor u! Het congres is interessant voor managers, teamleiders, beleidsmakers, uitvoerders, kwaliteitsmedewerkers én juristen. We zorgen voor een gevarieerd programma met workshops waarbij iedereen aan zijn of haar trekken komt. Met volop ruimte om uw vraagstukken te bespreken.

Het maximaal aantal deelnemers is 120.

Het congres vindt plaats op 2 juni 2022. De prijs bedraagt €499,- per persoon.

Na inschrijving kunt u niet meer kosteloos annuleren en wordt het volledige bedrag in rekening gebracht. Mocht u onverhoopt verhinderd zijn, dan kunt u zich altijd laten vervangen door een collega. Geef dit z.s.m. maar uiterlijk 30 mei door aan academie@stimulansz.nl.

We hebben gekozen voor de locatie DUS in Utrecht. DUS is een plek waar je de immense schepen op het Amsterdam Rijnkanaal bijna kunt aanraken. Een plek waar je vergadert op schommels, brainstormt in een hangmat, je uitleeft tijdens het speelkwartier, picknickt op het stadsstrand, je ideeën op grote, kartonnen tafels schrijft en samen met je team groter denkt dan een flipovervel. Mét een eigen ruimte om je plannen concreet te maken. DUS? Kom je ook?

09.00: inloop met koffie en thee
10.00: plenaire aftrap
11.00:  workshopronde 1
12.15:   lunch
13.15:   workshopronde 2
14.30:  wisseltijd
14.45:  workshopronde 3
16.00:  plenaire afsluiting
16.30:  borrel

Stimulansz volgt de dan geldende richtlijnen van de Rijksoverheid.

Hoe het ook alweer begon

In 2017 kwamen wij, als eerste partij in Nederland, met de Omgekeerde Toets, een methodiek om maatwerk te leveren in het sociaal domein. Iedereen wilde destijds maatwerk leveren, maar niemand wist hoe. Tot Stimulansz met een praktische oplossing kwam die we cadeau deden aan het sociaal domein in de vorm van een casusboekje. De methodiek werd omarmd door toenmalig staatssecretaris Klijnsma en Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Hoe enthousiast we zelf ook over de methodiek waren, het succes dat er uit voortkwam hadden we niet durven dromen. Nu, 5 jaar later, is de Omgekeerde Toets een begrip geworden en door heel Nederland bij gemeenten en andere organisaties geïmplementeerd. Zet u met ons de volgende stap?

Programma

De aftrap van het congres wordt verzorgd door praktisch filosoof en theatermaker Linda van Denderen. Zij neemt ons mee in de wondere wereld van schone vragen, het zuiver luisteren en de empatische nulstand. In navolging van Socrates, maar dan met een wat hipper tintje.

Hieronder vindt u de workshops. Per ronde kunt u 1 workshop kiezen.

Workshopronde 1 (11:00 – 12:15)

Bezwaar en beroep is een belangrijke pijler van onze rechtsbescherming. De manier waarop de bezwaarprocedure is ingericht, helpt niet altijd om het probleem op te lossen. Tijdens deze sessie laten Mr. Petra Gerritsen, Mr. dr. Arnt Mein (auteur ‘handboek oplossingsgericht werken bij bezwaar’) en drs. Jeanine Reuver (docent-onderzoeker Hogeschool van Amsterdam) u aan de hand van een spel zien hoe u de bezwaarprocedure anders kunt vormgeven.

Deze workshop is helaas vol. U kunt zich hiervoor niet meer aanmelden.
Maar kijk even bij de andere workshops. Er zit vast nog iets voor u bij. 

Door: Petra Gerritsen, Arnt Mein en Jeanine Reuver

Het leveren van maatwerk is nuttig voor de individuele inwoner. Maar u kunt de ervaringen en resultaten ook gebruiken om de hele organisatie naar een hoger niveau te tillen als het gaat om het bieden van maatwerk. In deze sessie laten we u zien op welke manier u kunt leren van uw eigen casussen.

Deze workshop is helaas vol. U kunt zich hiervoor niet meer aanmelden.
Maar kijk even bij de andere workshops. Er zit vast nog iets voor u bij. 

Door: Gerrit van Romunde

Wilt u een prettig leesbare beschikking schrijven? Schrijf u dan in voor deze sessie! U krijgt handvatten om een besluit te schrijven in begrijpelijke taal. De ontvanger weet na het lezen wat hij of zij krijgt en waarom. Dat laatste is belangrijk voor de lezer, maar ook om een bezwaar op het besluit en precedentwerking te voorkomen.

Deze workshop is helaas vol. U kunt zich hiervoor niet meer aanmelden.
Maar kijk even bij de andere workshops. Er zit vast nog iets voor u bij. 

Door: Annemieke Wildenburg

De algemene beginselen van behoorlijk bestuur, iedereen heeft er wel eens van gehoord. Toch worden ze weinig toegepast, terwijl ze zoveel mogelijkheden bieden! In deze workshop krijgt u handvatten om deze beginselen onderdeel te maken van uw dagelijkse werk.

Deze workshop is helaas vol. U kunt zich hiervoor niet meer aanmelden. Maar kijk even bij de andere workshops. Er zit vast nog iets voor u bij. 

Door: Hanneke Willemsen

De omgekeerde verordening, u heeft er vast wel eens van gehoord. Overweegt u om er zelf een te maken? Een verordening die uitgaat van kernwaarden en waar de vraagstukken van de inwoner centraal staan? In deze workshop laten we u op hoofdlijnen zien wat er komt kijken bij het maken van zo’n verordening.

Door: Karin van Nuland

Workshopronde 2 (13:15 – 14:30)

We gaan nog niet te veel verklappen over deze workshop, maar uw eigen kijk op de wereld zal hierdoor veranderen!

Door: Bibian Ogier

Een veel gehoorde vraag bij het werken met de Omgekeerde Toets is hoe u voorkomt dat de werkwijze verwatert als gevolg van personeelsverloop. Wij hebben een aantal voorbeelden voor u verzameld en gaan graag met u in gesprek over deze en andere mogelijkheden om de nieuwe medewerkers snel ingewerkt te krijgen in uw werkwijze.

Deze workshop is helaas vol. U kunt zich hiervoor niet meer aanmelden.
Maar kijk even bij de andere workshops. Er zit vast nog iets voor u bij. 

Door: Jaqueline Clemens en Naoual Ouchen

De omgekeerde verordening, u heeft er vast wel eens van gehoord. Overweegt u om er zelf een te maken? Een verordening die uitgaat van kernwaarden en waar de vraagstukken van de inwoner centraal staan? In deze workshop laten we u op hoofdlijnen zien wat er komt kijken bij het maken van zo’n verordening.

Door: Karin van Nuland

Herkent u dit: de inwoner meldt zich bij uw gemeente met een vraag. Die vraag is vaak ook meteen de gewenste oplossing: ik wil een scootmobiel, een uitkering, jeugdhulp etc. Dat zijn echter voorzieningen en géén effecten. In deze workshop gaan we de vraag van de inwoner ombuigen naar het effect wat hij of zij wil bereiken. We gaan aan het werk met casuïstiek om u zo handvatten aan te reiken die u in gesprek met de inwoners van uw eigen gemeente kunt gebruiken.

Door: Anitra Vink

Deze workshop = vol.

Let op: u kunt zich nog wel voor dezelfde workshop aanmelden bij workshopronde 3!

We zijn vaak beter in het trekken van conclusies dan in het echt goed kijken naar wat de situatie is. Het goede nieuws is dat u dit kunt oefenen! Wilt u goed leren observeren aan de hand van kunst? Dat kan!

Door: Silke Jones-van Alphen en Evelien Meester

Workshopronde 3 (14:45 – 16:00)

In deze workshop krijgt u veel tips uit de praktijk en uit de wetenschap over de stappen die nodig zijn om tot een omgekeerde organisatie te komen. Aan de hand van een interactief spel gaat u aan de slag met allerlei netelige kwesties en tackelt u dilemma’s waar u dagelijks mee te maken heeft. Wat zijn meevallers (ladders) en wat zijn tegenslagen (slangen) en hoe gaat u daarmee om? In dit tactische spel spelen onderwerpen als betrokkenheid, voortgang en monitoring, het speelveld, financiën, verbinden, vasthouden en loslaten, brieven en beschikkingen en burgers betrekken, een belangrijke rol bij het borgen van het omgekeerd werken.

Door: Laurens Bouw en Silke Jones-Van Alphen

Bij veel gemeenten bestaat (ten onrechte) het beeld dat maatwerk niet mag van de accountant. Maatwerk toepassen wordt niet altijd methodisch gedaan en de onderbouwing ontbreekt nog wel eens. Wat is er nodig om dit wel goed te doen? Tijdens deze sessie laten onze adviseurs kwaliteit en bedrijfsvoering u zien hoe u maatwerk kunt verantwoorden.

Door: Michel Gooijer & Maarten Simons

Maatwerk mag geen willekeur worden. Maar hoe borgt u dat? De gemeente Zaanstad heeft hier ervaring mee. In deze workshop gaan we daarmee aan de slag aan de hand van een voorbeeld waarin de voorwaarden voor het leveren van maatwerk in het beleid zijn opgenomen. We bekijken dit vanuit het gezichtspunt van het beleid, de uitvoering en vanuit het juridisch kader.

Door: gemeente Zaanstad

 

Er is onder inwoners draagvlak voor maatwerk in het sociaal domein. Toch is er ook onbegrip of ontevredenheid als iemand geen voorziening krijgt maar diens buren wel. Hoe betrekt u de doelgroep bij de werkwijze van de Omgekeerde Toets? Hoe kunt u inwoners meenemen in het omgekeerd denken? Wat vraagt dat van de communicatie aan de voorkant en bij de toegang? En wat kunt u van inwoners leren?

Deze workshop geeft u concrete tips en suggesties om de betrokkenheid en het draagvlak voor De Omgekeerde Toets te vergroten.

Door: Wilma Kuiper

Dat we onze spieren versterken door flink te trainen weten we allemaal. Maar dat we ook ons denkvermogen kunnen versterken door flink te trainen is minder bekend. U kunt dit dus stimuleren of juist afremmen. In deze sessie krijgt u praktische tips over hoe u anderen (en uzelf!) stimuleert om nieuwe dingen te proberen en te leren en zichzelf doorlopend te ontwikkelen.

Door: Evelien Meester

Herkent u dit: de inwoner meldt zich bij uw gemeente met een vraag. Die vraag is vaak ook meteen de gewenste oplossing: ik wil een scootmobiel, een uitkering, jeugdhulp etc. Dat zijn echter voorzieningen en géén effecten. In deze workshop gaan we de vraag van de inwoner ombuigen naar het effect wat hij of zij wil bereiken. We gaan aan het werk met casuïstiek om u zo handvatten aan te reiken die u in gesprek met de inwoners van uw eigen gemeente kunt gebruiken.

Door: Anitra Vink

Markt

Natuurlijk bent u gedurende de dag van harte welkom om gewoon even te komen snuffelen op onze markt. U kunt daar onder meer:

  • Het boek Maatwerk in het sociaal domein kopen
  • Onze e-learning en microlearning zelf uitproberen
  • De nieuwe KiC-applicatie en onze kennisbank Inzicht Sociaal Domein bekijken
  • In gesprek gaan met onze adviseurs
  • En heeft u nog goede ideeën? Laat ze achter op onze ideeënmuur!

Vragen? Stel ze gerust!

Laurens Bouw

Opleidings- en organisatieadviseur, trainer en e-learning specialist.

06 23 98 48 89

Bent u erbij?

Wacht niet te lang, want het aantal plekken is beperkt.