0

In memoriam dichter F. Starik (1 juli 1958 – 16 maart 2018): van eenzame doden wist hij mensen te maken

Dichter en schrijver F. Starik beheerde sinds 2002 de Amsterdamse Poule des Doods, een groep dichters die bij uitvaarten van eenzaam gestorvenen gedichten schrijft en voordraagt. Starik, het pseudoniem voor Frank van der Möhlen, had van het begeleiden van die eenzame doden zijn missie gemaakt. Hij deed het al zestien jaar. Vanuit zijn appartement in de Staatsliedenbuurt fietste hij meer dan 200 keer met flapperende jaspanden de twee kilometer door het Westerpark naar de begraafplaats. Dagen eerder had hij dan al uitgebreid gesproken met de heer Van Bokhoven van de gemeente, over hoe de dode was aangetroffen. Soms in stapels troep, soms met dichtgetimmerde ramen, soms een man met een geheim vermogen. Voor al deze zonderlingen had de dichter een groot zwak. Starik zocht passende muziek erbij, en een passende dichter. Achteraf maakte hij een verslag dat hij rondstuurde aan abonnees van zijn stichting De Eenzame Uitvaart.

Laatste eer bij eenzame uitvaarten door literaire kring Apollo

De gemeente Harderwijk wil een waardig en respectvol afscheid bieden aan overledenen, die het ontbreekt aan familie, vrienden of een sociaal netwerk. Dit vanuit de gedachte dat ieder mens de moeite waard is om over na te denken en het verdient om met speciaal voor hem of haar gekozen woorden begraven te worden. Literaire kring Apollo uit Harderwijk verzorgt de invulling tijdens de uitvaart, omdat zij dit initiatief van de gemeente Harderwijk van harte ondersteunen.

Dichter van Dienst voor Eenzame Uitvaart

Bij het Dichter van Dienst-concept wordt een dichter ingezet die een gedicht voorleest bij de begrafenis van een eenzame dode, iemand zonder familie of ander netwerk. Amsterdam en Utrecht hebben het al, Gouda heeft het nu ook. Het idee komt van de stadsdichter van Gouda, Joost Reichenbach, en wordt gecoördineerd in samenspraak met de gemeente en uitvaartverzorger Monuta.

Stadsdichter wil gedichten maken bij uitvaarten eenzame Hengeloërs

In Hengelo vinden jaarlijks tussen de 6 en 8 uitvaarten plaats van mensen die in eenzaamheid sterven en geen familie hebben om voor de uitvaart te betalen. Om deze Hengeloërs een waardig afscheid te geven, wil stadsdichter Marijke Agterbosch gedichten gaan schrijven. De stadsdichter heeft inmiddels bij de gemeente geïnformeerd en ziet een gedicht als extra accent op een ‘kale’ begrafenis van een stadsgenoot.

Geselecteerd op basis van dit onderwerp