Stimulansz’ers in beeld: Francis Bouwens-van Lent

Redacteur Francis Bouwens-van Lent vertelt over haar inspiratie, haar dagelijkse werkzaamheden en de kunst van het schrijven.

hero afbeelding Stimulansz’ers in beeld: Francis Bouwens-van Lent
14 februari 2024

Door Redactie

Binnen de redactie van de kennisbank Inzicht Sociaal Domein is Francis Bouwens-van Lent een gewaardeerde collega, die in haar vrije tijd werkt als BABS. Een groot deel van haar werk als redacteur bij Stimulansz draait om het toegankelijk maken van juridische kennis en complexe onderwerpen. 

Wat inspireert jou in het werken bij Stimulansz?

Het zijn de mensen die Stimulansz maken. Mijn collega’s hebben een schat aan kennis en kunde.
Zij dienen niet alleen als inspiratiebron, maar ze motiveren me ook om het beste uit mezelf te halen. Elk gesprek, elke werksessie is een kans om mijn eigen vaardigheden aan te scherpen en te groeien. Onderdeel uitmaken van zo’n topteam inspireert me.

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er voor jou uit?

Als redacteur voor de kennisbank Inzicht Sociaal Domein, met name de modules Wmo en Jeugd, besteed ik een groot deel van mijn tijd aan het schrijven en redigeren van teksten. Denk daarbij onder meer aan nieuwsbrieven, modelbrieven en blogs. Wat ik bijzonder waardeer bij Stimulansz is de mogelijkheid om jezelf breder te ontwikkelen. Zo ben ik ook trainingen gaan geven aan professionals in het schrijven van brieven, beschikkingen en rapportages in begrijpelijke taal. Dat maakt mijn werk extra leuk, afwisselend en betekenisvol.

Kun je een project beschrijven waar je bijzonder trots op bent?

Dat is een interessante vraag. Er is veel waar ik trots en enthousiast over ben. Als ik er dan toch echt één ding uit moet lichten, dan mijn blogwerk. Schrijven ligt me na aan het hart. Voor Stimulansz schrijf ik over zaken binnen het sociaal domein, maar op zaken daarbuiten laat ik ook graag mijn licht schijnen. Ik hoor regelmatig dat ik prettig leesbaar en toegankelijk schrijf. Dat is een groot compliment. Het lijkt misschien eenvoudig, maar een pakkende blog is niet zomaar geschreven. ‘Easy reading is damn hard writing.’ Het is net als het maken van een schilderij, het vereist inspanning om iets er schijnbaar moeiteloos en intrigerend uit te laten zien. Als dat lukt, dan ben ik daar echt trots op.

Hoe draagt jouw rol bij aan de missie en doelen van Stimulansz?

Mijn bijdrage spitst zich vooral toe op het nóg toegankelijker maken van onze waardevolle kennis voor professionals. Duidelijk communiceren over complexe onderwerpen en heldere verbanden leggen, daar gaat het om. Daarbij let ik op alle aspecten van begrijpelijke taal en de manier waarop we informatie overbrengen. Pakkend in een blog, vindbaar en helder in onze kennisbank. Hiermee draag ik bij aan de missie van Stimulansz om kennis niet alleen beschikbaar, maar ook begrijpelijk en toepasbaar te maken voor professionals. Die moeten er in de praktijk makkelijk mee aan de slag kunnen.

Wat is het waardevolste wat je tot nu toe hebt geleerd bij Stimulansz?

Met mijn overstap van een Wmo-afdeling bij een grote gemeente naar Stimulansz is mijn kennis aanzienlijk verdiept. Mijn begrip van de achtergronden van relevante wet- en regelgeving is gegroeid, waardoor veel zaken nu beter op hun plek vallen. Ook de wisselwerking met collega’s is belangrijk. Ik leer veel van hun perspectieven en de manier waarop zij naar zaken kijken terwijl zij juist kunnen leren van mijn kennis en ervaringen die ik meeneem van de gemeentewerkvloer. Die uitwisseling is interessant en waardevol.

Wat doe je in je vrije tijd?

Sinds we in het buitengebied langs het kanaal zijn gaan wonen, ben ik veel in de tuin te vinden. Zo in het groen aan de slag zijn is heel prettig. Ook ben ik al ruim 15 jaar Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS). Ik krijg energie van het hele proces, van voorgesprek tot ceremonie. Van het interviewen van bruidsparen, hun unieke verhalen horen tot het vertalen naar persoonlijke, pakkende speeches met een vleug humor. Quality time doorbrengen met mijn gezin en vrienden is uiteraard ook belangrijk: een goed gesprek, lekker eten of samen iets ondernemen.

Hoe bewaak je de balans tussen werk en privé?

Soms overlappen werk en privé. Maar over het algemeen is er een gezonde scheiding tussen beide. Bij deadlines werk ik soms langer door. Dat vind ik ook niet zo raar. Dat is een drive, dan sta je aan. Wat mij goed helpt is om geen werkmail op mijn telefoon te hebben. Dit voorkomt de verleiding om constant mijn e-mails buiten werktijd te checken. Tot nu toe heb ik het niet gemist en dat helpt om een duidelijke grens te trekken tussen werk en privé. Overigens, als iemand me dringend nodig heeft, kunnen ze me altijd bellen.

Heb je nog een gouden tip voor professionals?

Blijf kritisch kijken naar je eigen kennis en wat je al denkt te weten. Het volgen van trainingen en lezen van nieuwsbrieven helpt je alert en flexibel te blijven. Laat niet de illusie ontstaan dat je alles al weet. Alles verandert voortdurend, het sociaal domein ook. Blijven leren is van onschatbare waarde.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.