0

Een paar injecties, litertje vocht erin, extra medicijnen mee en natuurlijk een rekening van ruim 80 euro. Als ik van de bijstand had moeten rondkomen zou dat een flinke aanslag op het huishoudbudget zijn. Maar niet als Fransje een Amsterdamse kat was geweest.
Want in Amsterdam is altijd alles anders. Vanaf januari 2016 kunnen stadspashouders daar met een ziek huisdier gratis naar de dierenarts. In het belang van het welzijn van deze dieren start de gemeente daarom de pilot ‘Amsterdamse Dierenhulp aan Minima’. Het is een sympathiek initiatief, fijn voor de beestjes en hun baasjes. Het is ook fijn voor dierenartsen met een niet zo goed lopende praktijk. En het is fijn voor iedere huisdierbezitter in ons land die graag goedkoop uit wil zijn en toevallig ‘bijstandsfamilie’ in Amsterdam heeft.
Maar gaat dit de Amsterdammers in de bijstand ook helpen uit de schulden en aan het werk te komen? Natuurlijk niet, voor het oplossen van schuldenproblematiek heeft het nauwelijks betekenis. Gezinnen op bijstandsniveau komen structureel geld te kort. Onlangs werd bekend dat een op de vijf huishoudens risicovolle schulden heeft. Wat wel werkt is schulden in een vroeg stadium signaleren en goede en duidelijke voorlichting geven. Wat we nodig hebben is wetgeving die het mogelijk maakt om incassoactiviteiten tijdelijk stop te zetten zodat iemand met grote schulden wat tijd krijgt om zijn financiële zaken weer op orde te brengen.
Schuldproblematiek voorkom je niet met regelingen voor zieke huisdieren, regenkleding of nieuwe schoenzolen. Laat staan dat je het daarmee oplost. Maar de dierenwelzijnwethouder van Amsterdam verdient wel een compliment. Want dieren kunnen niet voor hun eigen belangen opkomen.

Geselecteerd op basis van dit onderwerp