0

Door de app kunnen schulden worden voorkomen bij inwoners die in de financiële problemen dreigen te komen. Gemeenten voorzien dat de coronacrisis voor veel extra schuldproblemen kan zorgen bij kwetsbare gezinnen.

1,2 miljoen huishoudens met betalingsachterstanden en schulden

In Nederland hebben 1,2 miljoen huishoudens betalingsachterstanden en schulden. Dit aantal loopt volgens oud-minister van Financiën en voorzitter van SchuldenLabNL, Gerrit Zalm, als gevolg van de coronacrisis mogelijk op tot 2,6 miljoen huishoudens in 2021. Vooral ZZP’ers en flexwerkers krijgen harde klappen, waardoor een deel straks niet meer hun vaste lasten kan voldoen. Een groep gemeenten waaronder Rotterdam, Den Haag, Almere, Leiden en Alkmaar hebben daarom de handen ineen geslagen en zijn op zoek gegaan naar een technische innovatiepartner om kwetsbare inwoners te kunnen ondersteunen met hun financiën. Zo kunnen de gemeenten meer mensen helpen en moet worden voorkomen dat inwoners in de schuldsanering terecht komen.

Aanbesteding

Middels een aanbesteding hebben de gemeenten, uit meerdere inschrijvers, gekozen voor Buddy Payment als innovatiepartner. De Rotterdamse Fintech heeft een vergunning van De Nederlandsche Bank om toegang te verkrijgen tot bankdata van gebruikers. Met het analyseren van de bankgegevens maakt de Buddy-app financiële overzichten en worden de vaste lasten van tevoren apart gezet.  Met de keuze voor de Buddy-app kunnen 89 gemeenten de app gaan inzetten via het gemeentelijk samenwerking platform van de Nederlandse Vereniging van Sociale Innovatie (NVSI).

Dat zoveel gemeenten nu op deze digitalisering in gaan zetten is een unicum volgens Jan van der Hulst, manager schuldhulpverlening in Den Haag. ‘’We kampen in alle gemeenten met veel mensen die financieel kwetsbaar zijn en ondersteuning kunnen gebruiken. Op deze manier kunnen we gezamenlijk investeren en de digitale dienstverlening steeds verder uitbreiden.’’

Samenwerking Stimulansz en Buddy-app

Stimulansz werkt graag met Buddy-app samen, omdat wij geloven dat deze samenwerking kan bijdragen aan de aanpak van armoede en schulden. De aanpak van armoede en schulden is een van de belangrijke thema’s binnen het sociaal domein. Voorzien wordt dat door de coronacrisis deze problematiek nog omvangrijker wordt.

Een belangrijk onderdeel van de Buddy-app wordt de integratie met BerekenUwRecht (BUR) van Stimulansz. Door de integratie met BUR kunnen gebruikers van de app – naast budgetplanning –  ook zien waar ze mogelijk recht op hebben als het gaat om lokale toeslagen en minimaregelingen. Hierdoor kunnen ze hun inkomen eventueel aanvullen. Ervaring leert dat er nog niet altijd voldoende gebruikt gemaakt wordt van alle regelingen.

“Stimulansz is altijd op zoek naar verbinding met nieuwe, innovatieve manieren in de aanpak van sociale vraagstukken. Buddy app is daar een goed voorbeeld van.”

Jose Hendriksen, directeur Stimulansz

Wilt u meer weten over BerekenUwRecht?

Onze expert John Nuyten vertelt u graag meer

Geselecteerd op basis van dit onderwerp