0

Abdelkader vond zijn weg via meester Bart en Omar leerde Nederlands spreken dankzij de kinderpostzegels. Zo kwam hij achter de voordeur en leerde hij mensen kennen die met hem in gesprek wilden.

Het begint met taal

Ik ben op het 10-jarig jubileum van ‘Het begint met taal’. Meestal zijn de congressen die ik bezoek feestjes van witte mensen. Waar dan heel af en toe een cabaretière ‘met een migratieachtergrond’ grapjes mag maken. Of soms de dagvoorzitter een kleurtje heeft.
Zo niet op het congres van ‘Het begint met taal’. Op het podium verschijnen mensen uit alle windstreken die maar één ding willen: Nederlands leren zodat ze hier kunnen werken of studeren. Als het kan accentloos. Dat valt niet altijd mee, want krijg die gutturaal maar eens onder de knie, of beter gezegd, uit je strot. Behalve natuurlijk als je Arabisch spreekt dan heb je een voordeel…

Duitse moeder

Onwillekeurig denk ik aan mijn moeder die in 1950 naar Nederland kwam en alleen maar Duits sprak. Dat was zeker in die tijd geen gemakkelijke overgang. Toch heeft mijn moeder uiteindelijk accentloos Nederlands leren spreken. Als ze dat in deze tijd had moeten doen, dan had ze hulp kunnen krijgen van ‘Het begint met taal’. Deze kleine organisatie begeleidt met taalvrijwilligers door heel Nederland mensen zoals Abdelkader, Leila en Omar om Nederlands te leren spreken.

Goed nieuws

Ik bedacht dat we in de kranten en social media vaak overgoten worden met slecht nieuws over mensen die niet integreren, geen werk krijgen en soms de boel op stelten zetten. Waarom wij de goede voorbeelden niet vaak horen? Goed nieuws is geen nieuws is mijn conclusie.
Misschien wilt u ook meewerken aan goed nieuws? En in uw gemeente nieuwkomers op weg helpen? Kijk dan eens op de website van ‘Het begint met taal’.

Werkt u bij een gemeente en wilt u mensen die net Nederlands hebben geleerd goed voorlichten?

Geselecteerd op basis van dit onderwerp