Hij stelt dat die voornemens maar zelden gaan over verlangens, dingen die we graag willen, maar vooral over verplichtingen, dingen die we onszelf opleggen.
En als ik dat bij mezelf bekijk dan klopt dat wel. Mijn lijst bestaat vooral uit dingen die ik ‘moet’ doen: minder eten, aardiger zijn voor mijn man, het kippenhok wekelijks uitschrobben, etc. Allemaal dingen die verstandig zijn om te doen maar waar ik eigenlijk helemaal geen zin in heb. U kent het wel.
Hoe kan ik dan toch mijn eigen gedrag positief beïnvloeden?
Laat daar nu net van overheidswege een interessant rapport over zijn uitgekomen. Sinds een jaar of 3 doen alle ministeries mee in een netwerk waarin ze inzichten over gedragsbeïnvloeding delen.: het Behavioural Insights Netwerk Nederland (BIN NL).
Het rapport legt uit waarom het voor ons als mensen zo moeilijk is om ons als een rationeel en weldenkend persoon te gedragen. Dit is omdat we:
- beperkt rationeel zijn;
- een beperkte zelfbeheersing hebben;
- beïnvloed worden door onze omgeving.
Daar is niet zo gemakkelijk iets aan te doen. Maar gelukkig geeft het rapport ook voorbeelden – op basis van uitgevoerde gedragsprojecten – die je direct kunt uitproberen. Hieronder mijn eigen lijstje van verlangens voor het sociaal domein.
- Naming en Faming (beloon goed gedrag).
- Geef mensen keuzevrijheid (dit bevordert de zelfeffectiviteit).
- Maak gebruik van de tijdsdrukconditie (je reageert eerder op een verzoek om actie als je een deadline krijgt).
- Maak informatie minder complex door het gebruik van infographics en meer beelden (mensen zijn geneigd complexiteit te vermijden).
- Maak communicatie persoonlijk (spreek mensen aan bij de voornaam) en benadruk de wederkerigheid (als u dit doet, dan doen wij…).
Gaat het dan lukken? Dat weet je nooit zeker, maar proberen is leren. Ook eens oefenen met een andere aanpak? Klik hier…
P.S.
Ik ben benieuwd hoe het zit met de goede voornemens van mensen die werken in het sociaal domein. Welk lijstje heeft u? En zijn het verlangens of moetjes? Laat het me weten!