0

Een groep jongeren van het Zadkine College heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan naar deze vraag. Op 22 mei 2017 presenteerden de jongeren hun aanbevelingen. Wethouder Struijvenberg van de gemeente Rotterdam en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) waren bij de presentatie aanwezig. Het onderzoek vond plaats in het kader van het project Speaking Minds. Naast een presentatie van de aanbevelingen kwamen Lisa en Patricia aan het woord. Zij vertelden vanuit eigen ervaring hoe zij in schulden zijn geraakt. Bekijk het filmpje.

Doorbreek de stilte

Er wordt weinig gepraat over schulden en geld. Ook jongeren onderling praten niet gemakkelijk over het onderwerp. Start het gesprek anders zal er niets veranderen, aldus de jongeren.

  • Werk samen: Samen sta je sterker. Door informatie te verspreiden via scholen, buurthuizen en de jongeren zelf, wordt je bereik nog groter.
  • Online en offline hulp over schulden en schuldhulpverlening: Het is belangrijk dat jongeren zowel online als offline informatie kunnen vinden over schulden. Zorg dat jongeren toegang hebben tot een mooie visuele informatiefolder, waarin informatie staat over schulden en waar ze terecht kunnen voor hulp. Promoot de website in de folder.
  • Persoonlijk contact op afstand, 24 /7: Zorg dat hulp 24/7 bereikbaar is. Jongeren moeten ten alle tijden hun vragen kunnen stellen via de chat of app. Dit maak het makkelijker om hulp te vragen. Het is belangrijk dat jongeren binnen 24 uur een antwoord krijgen.
  • Bereik jongeren via sociale media: Sociale media is de manier om jongeren te bereiken en informatie te verschaffen. Promoot de website van Facebook, Snapchat en Instagram. Maak gebruik van jongeren om de boodschap te delen. Zo verspreid de informatie nog sneller.
  • Vertel de boodschap verder: Door middel van gastlessen en informatiebijeenkomsten kunnen jongeren meer te horen krijgen over schulden en schuldhulpverlening. Behandel gelijk de folder klassikaal, zodat jongeren weten wat erin staat.

De Schuldwijzer

Op dit moment weten jongeren niet waar ze terecht kunnen voor informatie over schulden. Zorg voor één duidelijke plek waar jongeren terecht kunnen.

  • De Schuldwijzer: De Schuldwijzer is een herkenbaar hulpmiddel om jongeren met schulden te informeren over schulden. Jongeren kunnen online, op één pagina, antwoord krijgen op hun vragen en informatie vinden. Wij hebben zelf goede ideeën over hoe dit aantrekkelijk gemaakt kan worden voor jongeren!
  • Maak gebruik van sociale media: Doordat jongeren veel gebruik maken van sociale media, is het makkelijk om jongeren via deze weg te informeren. Jongeren nemen dingen aan van vloggers en andere social influencers.
  • Geef voorlichting en ontwikkel een lespakket: Zodra jongeren wat meekrijgen over budgetteren en schulden, zijn ze ook beter voorbereid. Handig voor als jongeren zelf in de schulden komen te zitten. Voorlichting kan gegeven worden door professionals, ervaringsdeskundigen en jongeren zelf. Deel de informatie op een leuke manier! Zodra jongeren het naar hun zin hebben, zullen ze zich ook meer openstellen om daadwerkelijk te luisteren.

Reactie staatssecretaris

Staatssecretaris Klijnsma neemt de adviezen van de jongeren mee en feliciteert de gemeente met deze mooie jongeren.

Over Speaking Minds

Speaking Minds geeft jongeren een stem in het armoedebeleid van een gemeente. Het project is een initiatief van Save the Children, Defence for Children en Stimulansz.

Geselecteerd op basis van dit onderwerp