0

Ze heeft zich gemeld bij de Wmo omdat ze problemen heeft  met het schoonhouden van haar huisje. Er is een afspraak gemaakt voor een huisbezoek en op de afgesproken dag en tijd klop ik bij haar aan. Een nerveuze vrouw van eind 30 doet open en laat mij binnen. De ruimte is, op z’n zachtst gezegd,  rommelig en door het natte weer is de vloer met modder en voetafdrukken besmeurd. Ze maakt plek voor me op de bank door een stapel tijdschriften en ongeopende post te verschuiven.

Een keukentafel

Ik stel me voor als Wmo-consulent en ik vertel dat ik met haar kom praten om erachter te komen wat er aan de hand is. Mevrouw plukt nerveus aan een pluisje op de bank. Ik leg uit dat ik het wil hebben over wat er goed gaat in huis en misschien over wat minder goed gaat. Mijn doel is om erachter te komen wat mevrouw belangrijk vindt om te bereiken. Samen met haar wil ik zoeken naar oplossingen: hoe kunnen we bereiken wat ze wil?
Met een zucht van verlichting gaat mevrouw achterover zitten op de bank. Ze zegt: ‘Ik was zo bang dat ik het niet goed had gedaan. Ik werd gebeld voor een afspraak voor een keukentafel gesprek. Dit huisje is zo klein…ik heb geen keukentafel! ‘ Wat blijkt: mevrouw heeft een autismespectrumstoornis en neemt alles letterlijk. En dan is de term keukentafelgesprek niet meer zo handig.

Afstand verkleinen

Ik begrijp  wat de bedoeling van de term keukentafelgesprek is. Het gaat erom dat we bij de cliënt thuis komen. Dat we de afstand tussen cliënt en ambtenarij verkleinen. Dat we in een voor de cliënt veilige omgeving  praten over zijn of haar beperkingen. Dat we samen erachter komen wat de cliënt als oplossing ziet. En of er misschien een ingang is voor een Wmo voorziening. Zo niet, dan kunnen we de cliënt misschien helpen bij het vinden van een wel bruikbare regeling  in het web van wetten en regels.
Het is dus belangrijk  om in korte tijd een  vertrouwensband op te bouwen met een cliënt. Alleen zo kom je erachter wat er precies speelt en aan welke oplossingen je moet denken. In een sfeer van vertrouwen en respect kunnen mooie dingen ontstaan. Ik spreek daarom voortaan liever van een goed gesprek dan van een keukentafelgesprek!
En mevrouw H.? Zij zal met hulp op maat in staat zijn om orde in de chaos in huis te scheppen, waardoor zij de rust in haar hoofd krijgt waar zij zo naar verlangt.

Zoekt u de laatste kennis en inzichten over de Wmo?

Geselecteerd op basis van dit onderwerp