Landingspagina Archive
Mantelzorg & mantelzorgwaardering (mantelzorgcompliment)
De gemeente is verantwoordelijk voor het ondersteunen en waarderen van mantelzorgers.
Mantelzorg & mantelzorgwaardering (mantelzorgcompliment)
De gemeente is verantwoordelijk voor het ondersteunen en waarderen van mantelzorgers.
Over Advies & Bedrijfsvoering
Stimulansz helpt u graag uw ambities om te zetten in concrete prestaties. Met oplossingen die helpen om het gewenste effect te bereiken en aandacht voor degene die ze uit moeten voeren.
Fraude Wmo, Jeugdzorg en Participatiewet
Hoe gaat u als gemeente om met fraude, gepleegd door een inwoner die valt onder de Participatiewet, de Wmo of de Jeugdwet? We zetten het voor u op een rij.
Juridische Kennisbank Inzicht Sociaal Domein
Met de juridische kennisbank Inzicht sociaal domein bent u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het sociaal domein.
Sociaal domein: Wmo 2015, Participatiewet en Jeugdwet
Binnen het sociaal domein hebben gemeenten verantwoordelijkheden in de zorg en ondersteuning aan hun inwoners. Op het gebied van zorg, participatie en zelfredzaamheid, werk en jeugdhulp. Deze taken zijn vastgelegd in deze wetten: Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015), Participatiewet, Jeugdwet en Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Dat vraagt om een heel andere kijk op sociale dienstverlening en op het ondersteunen van inwoners. Hoe gaat u daar als gemeente mee om?
Privacy
Zorg dat u weet hoe u omgaat met persoonsgegevens voor op 25 mei 2018 de nieuwe privacywetgeving in werking treedt voor alle landen binnen de Europese Unie.
De Omgekeerde Toets ®
Met de omgekeerde toets leveren professionals in het sociaal domein maatwerk zonder willekeur. Een oplossing waarmee u inwoners écht helpt.
Leveringsvoorwaarden
Stimulansz staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Midden Nederland onder nummer 27194311. Hierbij horen onze algemene leveringsvoorwaarden. Deze voorwaarden … Continued
Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) & ENSIA
Over Stimulansz
Stimulansz is kennis- en adviespartner van gemeenten en levert praktische oplossingen die écht werken.
Medebewoner zonder verblijfsvergunning, toch kostendelersnorm
Mo is in 1994 in Nederland geboren. Bij zijn geboorte hadden zijn uit Marokko afkomstige ouders geen geldige verblijfstitel. In 2011 kwam het gezin in beeld bij de hulpverlening vanwege huiselijk geweld. De vader van Mo is toen vertrokken. In 2012 hebben de moeder en de twee zusjes van Mo een verblijfsvergunning gekregen. Mo niet.
Gemeentefinanciën in het sociaal domein
Hoe zorgt u als beleidsmedewerker, projectleider of leidinggevende dat u het budget krijgt dat u nodig heeft voor uw beleidsterrein? Dat vraagt om inzicht in de financiën van het sociaal domein. Mist u deze kennis, dan kan het gebeuren dat u misgrijpt en het budget ergens anders voor wordt uitgegeven. De vraag is dus: hoe krijgt u grip op de gemeentefinanciën?
Omgekeerde verordening sociaal domein
De omgekeerde modelverordening is een integrale verordening voor het hele sociaal domein. De verschillende verordeningen uit de Participatiewet (PW), de Wmo 2015, de Jeugdwet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) zijn gecombineerd in één verordening.
Wmo-begeleiding indiceren
Werkt u als Wmo-consulent, wijkteammedewerker of jeugdconsulent? Dan kan het soms lastig zijn om een passende indicatie te stellen voor de Wmo-maatwerkvoorziening Begeleiding. Daar zijn immers geen vaste richtlijnen voor. En dat kan ook niet, want iedere cliënt is een individu met een eigen zorgvraag. Toch is het belangrijk dat u de juiste stappen doorloopt. Om op basis daarvan een gefundeerd besluit te nemen. Maar hóe?
Beschermd wonen Wmo 2015
Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de toegang tot beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Deze taak is belegd bij de 43 centrumgemeenten in Nederland. Maar dat gaat veranderen. Waarschijnlijk worden per 1 januari 2021 de budgetten hiervoor gedecentraliseerd.
Gesprekstechniek voor consulenten in het sociaal domein
Mensen die bij de gemeente aankloppen voor ondersteuning vanuit het Sociaal Domein, denken vaak zelf al te weten wat zij nodig hebben. Tien uur per week jeugdhulp. Een scootmobiel. Een bijstandsuitkering. Aan de professional de taak te achterhalen wat het probleem is en wat het effect is wat de cliënt wil bereiken.
Nieuw! Helpdesk toegankelijk op elke pagina van Inzicht
Met deze kennisbank maakt u van elk wijkteam een topteam
Gefeliciteerd! U wilt graag kennismaken met onze online kennisbank Inzicht Digitale Grote Almanak en Regelingen en Voorzieningen. Daar zult u beslist veel plezier van hebben. Want met deze kennisbank van Stimulansz is uw wijkteam altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op velerlei terreinen binnen het sociaal domein.
Alternatieve troonrede sociaal domein
Als ik een wens mocht doen voor het sociaal domein voor de komende periode, dan is dat de invoering van de Wet Sociaal Domein. Deze wet zou geen traditionele wet zijn, maar een wet zonder regels! In plaats van strikte regels in onbegrijpelijk taalgebruik bevat deze wet een kader voor het hele sociaal domein. Dit idee is niet nieuw, 2 jaar geleden heeft Stimulansz daar ook over geschreven. Maar ik denk dat het sociaal domein er nu klaar voor is!
Nieuwe normenset
Eind augustus verscheen een rapport van kinderombudsvrouw, Margrite Kalverboer, over leerlingenvervoer (‘Als de weg naar passend onderwijs niet passend is’). … Continued
Voorstellen: Het nieuwe KiC-team!
Michel Gooijer is specialist op het gebied van procesoptimalisatie, risico analyse en opzet interne controle binnen het sociaal domein. Hij … Continued
Aanbieding: all-in Sociaal Domein naar Concern
Update van KIC in oktober
De volgende updates worden in KiC in oktober doorgevoerd: Toevoeging tot het KIC Community Forum! Met uw KiC abonnement krijgt … Continued
Prijzen Inzicht sociaal domein 2020
Voor abonnees van Inzicht Sociaal domein betekent dit het volgende: de prijzen worden verhoogd met het verwachte prijsinflatiecijfer van 3%. Daarnaast … Continued
Gebruikersoverleg en themabijeenkomst
Een kijkje in de keuken van de redactiecommissie
We bespreken tijdens de eerste bijeenkomst de volgende punten: Wat zijn de grote ontwikkelingen gemeentebreed en voor ieders domein? Wat … Continued
Nieuwe gebruikersfunctionaliteiten Inzicht Sociaal Domein
Participatiewet: informatie voor gemeenten
De Participatiewet heeft tot doel om mensen te activeren. En hen waar mogelijk te begeleiden naar betaald werk.
Coronamaatregelen academie
We zijn weer gestart met het geven van open trainingen op onze diverse trainingslocaties. Lees hier hoe Stimulansz haar trainingen organiseert op een veilige en verantwoorde manier.
Gedragswetenschap: waardevolle kennis voor effectief sociaal beleid
Als beleidsadviseur Sociaal Domein houdt u zich in de kern bezig met het proberen te veranderen van het gedrag van mensen. Kennis van de hersenen en uit de gedragswetenschap blijkt daarom cruciaal voor effectief sociaal beleid. Want als u weet hoe mensen zich gedragen, dan weet u ook hoe u hen in beweging krijgt.
Benchmarks voor gemeenten
Hoe presteert uw gemeente op het gebied van Werk & Inkomen, Armoede & schulden en Statushouders? Hoe kan het beter? En hoe doen andere gemeenten het? Stimulansz biedt u als gemeente vier benchmarks, ontwikkeld in nauwe samenwerking met Divosa en BMC Onderzoek. U krijgt actuele cijfers van alle deelnemende gemeenten én gaat daarover met hen in gesprek. Zo kunt u uw aanpak verbeteren.
Rekentool WerkloonT waarschuwt tegen armoedeval
Armoedeval-berekenaar De gedachte achter WerkloonT is, dat werken meer oplevert dan financiële zelfstandigheid. Werken geeft ook persoonlijke voldoening, waardering, toekomstperspectief. Maar in … Continued
Ooit de echte praktijk geproefd?
Voor wie Voor klant- en accountmanagers, jobcoaches en werkmakelaars, UWV-ers en gemeenteambtenaren. Ons aanbod aan trainingen is geschikt als u … Continued
Kwaliteit en interne controle bij gemeenten: hoe richt u dit efficiënt en effectief in?
Als gemeente bent u verantwoordelijk voor de uitvoering van onder meer de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet en de Participatiewet. Het vergt nogal wat kennis en expertise om op basis van de actuele wet- en regelgeving de juiste besluiten te nemen.
Maatwerk in het sociaal domein
Als professional in het sociaal domein helpt u een inwoner graag zo goed mogelijk. Maar hoe levert u maatwerk in het sociaal domein? Best complex. Stimulansz ontwikkelde hiervoor de omgekeerde toets. Past u deze methode toe in het sociaal domein, dan biedt u maatwerk zonder willekeur.
Wet inburgering 2021
Op 1 januari 2022 is de Wet inburgering 2021 ingegaan. In het nieuwe inburgeringsstelsel heeft u als gemeente de regie over de uitvoering van de inburgering. Wij informeren u over de hoofdlijnen van de Wet inburgering 2021 en vertellen we wat wij daarbij voor u kunnen betekenen
Armoedebeleid in uw gemeente
Vrijwel iedereen in Nederland heeft een dak boven zijn hoofd en eten op zijn bord. En vrijwel iedereen kan medische zorg krijgen en naar school. Maar sommige mensen hebben te weinig inkomen om rond te komen. Bijvoorbeeld vanwege hoge zorgkosten. Dan ontstaat armoede. De gemeente is verantwoordelijk voor het armoedebeleid en de schuldhulpverlening voor inwoners.
Wat doet een consulent inburgering?
Welke rol heeft de consulent inburgering? En welke kennis en vaardigheden zijn onmisbaar? Je leest het hier.
Casusboekje inburgering
Gemeentelijke schuldhulpverlening: minnelijk traject of Wsnp
Gemeenten hebben de verplichting inwoners met schulden te helpen met schuldhulpverlening. Stimulansz ondersteunt bij de uitvoering van uw beleid.
Prijzen Inzicht Sociaal Domein 2022
Stimulansz verhoogt per 1 januari 2022 de prijzen van ISD. De prijs is onder andere gebaseerd op de prognose van het CPB voor de loonontwikkeling van 2022.
Werken bij Stimulansz
Vrij te laten bedrag – vtlb-berekening
Werkt u als schulphulpverlener bij de gemeente? Dan is het heel belangrijk dat u het vrij te laten bedrag (VTLB) goed kunt uitrekenen. Oók als u het VTLB zelf niet berekent en alleen betrokken bent bij het traject daarvoor.
Beslagvrije voet
Verlengde jeugdhulp
Jeugdwet: jeugdhulp van gemeenten
Sinds 1 januari 2015 bent u als gemeente verantwoordelijk voor bijna alle vormen van jeugdhulp. De gemeentelijke taken zijn vastgelegd in de Jeugdwet. Deze wet regelt de verantwoordelijkheid voor preventie, ondersteuning, hulp en zorg aan kinderen en jongeren (jeugdigen) en hun ouders bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen.
Minimaregelingen
Bestuurlijke boete Participatiewet: hoe zit dat?
De Participatiewet in het kort Wat is de Participatiewet precies? De wet is bedoeld voor mensen die tijdelijk geen of … Continued
Energietoeslag 2022 – informatie voor gemeenten
Handreiking Energietoeslag, modelbeleidsregels, -beschikkingen en -brieven en een modelaanvraagformulier door Stimulansz in opdracht van het ministerie van SZW.
Gratis Demonstratie Kennisbank Inzicht Sociaal Domein
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015 heeft als belangrijkste doel dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en kunnen deelnemen aan het dagelijkse leven.
De Participatiewet in balans
Lees de 7 blogs van onze Stimulansz Experts over het rapport ‘De Participatiewet in balans’.
Inside sales medewerker
Breed offensief – informatie voor gemeenten
Redacteur Schuldhulpverlening
Onze organisatie groeit hard. Daarom zijn wij op zoek naar een Redacteur Schuldhulpverlening ✓ Solliciteer bij Stimulansz!
(Senior) Adviseur Participatiewet (met focus op de Divosa Benchmark Werk & Inkomen)
We zoeken een gedreven Adviseur Participatiewet. Ben jij opzoek naar een nieuwe uitdaging? Lees dan snel verder en solliciteer!
Adviseur Jeugd
Wil jij je juridische kennis van de Jeugdwet inzetten als adviseur bij Stimulansz? Vind jij het leuk om gemeenten te ondersteunen bij de uitvoering van de Jeugdwet? Ben je goed in het vertalen van juridische vraagstukken naar toegankelijk geschreven teksten? Kun je kennis helder overbrengen op anderen? Dan zijn wij op zoek naar jou!