0

Toch is dat precies datgene wat ik aan het doen ben. Ik lees namelijk in het kader van mijn inwerkprogramma het boekje ‘eenzame uitvaarten’;  Handreiking voor de uitvoering van de wet op lijkbezorging. Als niemand voorziet in de uitvaart van een overledene dan is de burgemeester daarvoor verantwoordelijk. Een gemeentelijk vangnet dat niet zo bekend is bij het grote publiek. En misschien moesten we dat ook maar zo houden, het zou mensen misschien op verkeerde gedachten kunnen brengen.
Ook niet zo bekend -vermoed ik- is dat er dichters zijn die voor iedere eenzame uitvaart een gedicht schrijven en voorlezen bij de uitvaart. Goed voorbeeld doet goed volgen: het komt in Nederland en België bijna niet meer voor dat er géén gedicht wordt gelezen bij zo’n eenzame uitvaart.
De handreiking ‘eenzame uitvaarten’ is uitgegeven door Stimulansz. De regelgeving staat centraal, aangevuld met suggesties voor een praktische uitvoering en praktijkvoorbeelden voor en door gemeenten.
Stimulansz vertaalt wet- en regelgeving naar oplossingen met praktische waarden. De net uitgekomen publieksvideo’s voor gemeenten zijn daar ook een mooi voorbeeld van, vind ik. Ingewikkelde onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de kostendelersnorm, worden op begrijpelijke en prettige wijze uitgelegd en ook nog juridisch correct.
Gemeentelijke taken zijn divers, van belang en soms onbekend. Je kunt het niet zo gek bedenken of er is wel een oplossing. U begrijpt het al. Vanaf deze plek zal ik u de komende tijd op de hoogte houden van opvallende zaken en oplossingen.

Geselecteerd op basis van dit onderwerp