Pilot Inburgering Nieuwe Stijl Capelle succesvol afgerond

Een groep statushouders uit de gemeente Capelle aan den IJssel kreeg twee jaar intensieve begeleiding van de pilot 'Inburgering Nieuwe Stijl Capelle'.

hero afbeelding Pilot Inburgering Nieuwe Stijl Capelle succesvol afgerond
30 juni 2020

In maart 2018 startten 41 statushouders met Inburgering Nieuwe Stijl Capelle (INSC). In een vier- of vijfdaags programma volgden ze allerlei workshops en trainingen, inclusief hun reguliere taallessen. (Taal)maatjes helpen ze met de Nederlandse taal en gewoontes. Het doel was: talent- en taalontwikkeling, en uiteindelijk deelname aan de maatschappij en werk.

Een-op-een begeleiding

Nicolette Lima, projectleider van INSC vertelt aan Radio Capelle: “Statushouders willen meestal heel graag integreren en werk vinden, maar weten vaak niet hoe. Wij laten ze kennis maken met de Nederlandse maatschappij en stellen ze voor aan plaatselijke werknemers, voor bijvoorbeeld een taalstage. Dit blijkt regelmatig een opstap naar betaald werk.”
Uniek aan INSC is de een-op-een-begeleiding door een casusregisseur die dezelfde taal spreekt. Onderzoek bevestigt dat meer statushouders zo een baan vinden. Met de casusregisseur maakt elke deelnemer een persoonlijk routeplan, afgestemd op hun talenten en werkervaring. Casusregisseur Marwa Bekera: “Wij hebben bijna dagelijks contact met onze deelnemers. Samen houden we voortdurend in de gaten hoe en of ze hun doelen kunnen behalen. Hun motivatie is echt geweldig!”

Partners en kinderen betrekken

Partners en kinderen van de deelnemer worden betrokken bij het traject. Want, zo stelt INSC, “pas als beide ouders goed integreren, wortelen ook de kinderen goed. En er is aandacht voor het omgaan met stress en traumaverwerking, wat de deelnemers als bijzonder waardevol ervaren.”
Ook werknemers zijn enthousiast over INSC. De Syrische Ehab deed een leer-werkstage bij Van Dulst Techniek. Dat beviel zo goed dat hij er uiteindelijk een jaarcontract kreeg. Mededirecteur Arjen van Dulst van Van Dulst: “Hij is positief, werkt hard, heeft altijd een glimlach op zijn gezicht. In de pauzes speelt hij een potje tafelvoetbal mee. Er is echt een klik.”

Positieve resultaten ‘Inburgering Nieuwe Stijl Capelle’

De resultaten van Inburgering Nieuwe Stijl Capelle zijn duidelijk. De afspraak met de gemeente was dat 60% van alle deelnemers na twee jaar zou zijn ingeburgerd en dat 35% betaald werk zou hebben gevonden. In werkelijkheid haalde 66,6% van de groep het inburgeringsexamen en vond 59% werk of begon een opleiding.
Netty Verschoor, manager Welzijn en Zorg bij Welzijn Capelle: “Nog een plus: het programma levert de maatschappij een flinke besparing op, doordat deelnemers veel korter een uitkering nodig hebben. We hebben deze mooie resultaten overigens alleen kunnen behalen door onze samenwerking met Capelse bedrijven, organisaties en vrijwilligers!”
Dit bericht is eerder gepubliceerd op de website van Radio Capelle.
 
Dat kan met onze kennisbank Inzicht Sociaal Domein

Anderen bekeken ook