0

Er worden zelfs cursussen plat Rotterdams gegeven. Dan leer je de rasechte Rotterdammers echt kennen en dat ze vooral gevoelig en attent zijn. Met een prachtig taaltje.
In ieder geval een stuk mooier dan ons overheidsdialect. Burgers moeten niet meedoen maar participeren. Gemeenten moeten kantelen en transformeren. Als je een afstand tot de arbeidsmarkt hebt, kom je met een beetje pech zo in het granieten bestand of ben je lid van een multi-probleem gezin. Wat we dan natuurlijk weer oplossen met multi level governance.
Is dat erg? Ja, dat is heel erg. Het is jargon waarmee we afstand nemen van grote groepen mensen die voor zorg en ondersteuning bij de overheid aankloppen. Taal waarmee we – zonder opzet – laten zien dat wij beter zijn. Elke hechte groep ontwikkelt zijn eigen dialect. En pas als je het dialect beheerst hoor je erbij.
Als je de beruchte ‘kloof met de burger’ kleiner wilt maken moet je dus eerst dezelfde taal gaan spreken. Een aardige veranderopgave voor de overheid! Al zullen die Rotterdammers daar vast geen boodschap aan hebben. Daar is het gewoon ‘niet lullen, maar poetsen’.

Geselecteerd op basis van dit onderwerp