0

Missing Chapter Awards

De Missing Chapter Awards zijn een initiatief van de Missing Chapter Foundation en worden uitgereikt aan bijzondere voorbeelden van ‘kind-inclusie’ – kinderen die door volwassenen worden betrokken bij vragen over het heden en de toekomst. Prinses Laurentien is de oprichter van de Missing Chapter Foundation, die kinderen een stem in de maatschappij wil geven.

Speaking Minds won de Innovatie Award voor de meest vernieuwende samenwerking. Volgens de  jury blinkt  Speaking Minds uit vanwege de goed ontwikkelde methode. Jongeren werken onder leiding van een trainer aan een vraag, terwijl de medewerkers vanuit de organisatie een workshop over kinderrechten krijgen. Aan het einde komen ze bijeen om hun ervaringen en ideeën te delen, en zo samen te werken om een belangrijk en ingewikkeld vraagstuk in de samenleving op te lossen. De jury vindt het ook heel prijzenswaardig dat een aantal organisaties hun krachten bundelen om gezamenlijk één doel te bereiken. En dat juist in een gebied waar individuele partijen normaal gesproken naast en niet mét elkaar werken.
Bovenal heeft Speaking Minds het taboeonderwerp kinderarmoede bespreekbaar gemaakt samen met de groep waarom het gaat. Er wordt niet óver, maar mét kinderen en jongeren gesproken over zaken die hen zelf aangaan. Door de interactie tussen de jongeren en volwassenen wordt er een brug geslagen tussen twee werelden die normaal niet samen komen. Zo heeft de samenwerking voor iedereen meerwaarde: de organisatie krijgt waardevolle inzichten en bij de jongeren groeit het zelfvertrouwen. Wat heel bijzonder is dat kinderen en jongeren die zelf in armoede opgroeien niet langs de zijlijn blijven staan, maar actief een plek krijgen in besluitvorming. Verder heeft Speaking Minds haar waarde bewezen doordat 21 gemeenten dit concept al in de praktijk te brengen.
Andere prijswinnaars:

  • Aldi & basisschool De Vuurvogel ontvingen de Buzz Award, voor de meest zichtbare samenwerking.
  • Enexis Groep & basisschool De Aquamarijn kregen de Top Award voor de samenwerking met de grootste impact..
  • De Mr. Finney Award ging naar Youth for Climate, een initiatief uitgevoerd door kinderen waarbij lef beloond wordt.

Zorg dat jongeren zich durven uit te spreken

Marjolein Weidema, projectleider van Speaking Minds gaf de Award aan de jongerenambassadeurs die bij de uitreiking waren.

“De ervaringen van gemeenten met Speaking Minds zijn veelbelovend. Dit project biedt gemeenten veel nieuwe en praktisch uitvoerbare ideeën voor de implementatie van hun armoedebeleid.”

Karin van Nuland, adviseur Armoede en Schulden Stimulansz

Geselecteerd op basis van dit onderwerp