0

Al is de ‘Thesaurus Zorg en Welzijn’ al behoorlijk oud. Vorig jaar bestond hij maar liefst 25 jaar!” Maar… wat is een thesaurus dan?,” hoor ik u denken.

Wat is een thesaurus?

Een thesaurus is een woordenlijst. Of liever gezegd, een termenlijst. Want sommige termen bestaan uit meerdere woorden, zoals ‘maatschappelijk werk’. Maar het is niet simpelweg een lijst met termen. Er staan ook definities bij, synoniemen, gerelateerde termen, bredere termen en nauwere termen.

Naar het digitale tijdperk

De Thesaurus Zorg en Welzijn (afgekort ‘TZW’) is ooit begonnen met woorden voor een trefwoordenregister in een boek: de Grote Almanak. Dat was in 1992, toen het internet nog in de kinderschoenen stond en nog niemand van zoekmachines, metadata of contentstrategie had gehoord. De makers van de TZW hadden destijds niet kunnen bedenken welke toepassingen deze trefwoordenlijst anno 2018 in de digitale wereld zou hebben. Maar de TZW gaat met zijn tijd mee en heeft nieuwe toepassingen gekregen. Sterker nog, het nut van de TZW is in het digitale tijdperk eigenlijk enorm vergroot.

Waarom een thesaurus?

Wellicht vraagt u zich af waarvoor u een thesaurus kunt gebruiken. Er zijn nu – naast het trefwoordenregister – 3 toepassingen van de TZW. Ten eerste kunt u de TZW gebruiken om een begrippenlijst samen te stellen. Dat zijn termen uit de thesaurus met hun definitie. Deze kunt u presenteren in een lijst of door middel van mouse-overs in een tekst.
Toepassing nummer 2 is zoekmachineverrijking. Dit is de reden dat wij bij elke term synoniemen toevoegen. Of iemand nou ‘schuldhulp’, ‘schulddienstverlening’, ’schuldhulpverlening’ of ‘hulp bij schulden’ invult in de zoekbalk op uw website, zou niet uit moeten maken voor de zoekresultaten die hij te zien krijgt. De TZW helpt hierbij omdat deze termen met elkaar verbonden zijn. Ook nemen we waar nodig enkelvoud en meervoud op én veelgemaakte spelfouten. Allemaal om ervoor te zorgen dat uw websitebezoeker snel de juiste tekst vindt. Ook als hij een spelfout maakt of een synoniem gebruikt van het woord dat u in uw tekst heeft gebruikt.
De derde toepassing is een belangrijke voor webredacteuren. Online content wordt meestal voorzien van trefwoorden (een vorm van metadatering, ook wel tagging genoemd). Zo kun je gemakkelijk alle teksten over een bepaald onderwerp terugvinden, zowel op de website (door de bezoeker) als in het content-managementsysteem (door een redacteur). Het is van belang dat het toekennen van trefwoorden op een eenduidige manier gebeurt. Als je bij sommige teksten het trefwoord ‘Wlz’ gebruikt en bij andere het trefwoord ‘Wet langdurige zorg’, komen de teksten namelijk niet automatisch bij elkaar te staan. Terwijl de trefwoorden wel hetzelfde betekenen en dus allebei naar dezelfde teksten zouden moeten verwijzen. Ook bij het eenduidig kiezen van trefwoorden kan de thesaurus een goed hulpmiddel zijn. Bovendien kan de zoekmachine items waaraan het zoekwoord als trefwoord is gekoppeld, hoger in de lijst met zoekresultaten plaatsen.

Altijd bij de tijd

Maar als de thesaurus al 25 jaar oud is, zijn de termen die erin staan dan niet verouderd? Zeker niet. We houden de actualiteiten goed in de gaten. We voegen termen toe op basis van nieuwe wetten, ontwikkelingen in de zorg, veranderend taalgebruik en vragen van onze klanten. Dit betekent bijvoorbeeld dat we onlangs het regeerakkoord hebben gescand op nieuwe woorden die aan de TZW moesten worden toegevoegd. Omdat de wereld blijft veranderen, verandert de thesaurus mee. Wie had er 25 jaar geleden gehoord van participatiebudgetten, zelfredzaamheid en genderneutraliteit? Daarom blijft de thesaurus groeien. Op het moment van schrijven omvat de TZW ruim 40.000 termen. Allemaal termen op het gebied van zorg, welzijn en het sociaal domein.

De TZW in het sociaal domein

Wie weet gebruikt uw gemeente de TZW al zonder dat u het weet; veel sociale kaarten en burgerportalen zijn verrijkt met de TZW: de sociale kaarten van Sociale Kaart Nederland, Digivers, Jalp , VIND Hulpwijzer en het zoekportaal MY-LEX Sociaal Domein. Ook werkt een aantal gemeenten, zoals de gemeente Oost-Gelre en de gemeente Oldenzaal, aan een eigen burgerportaal met de TZW voor metadatering en zoekondersteuning.
Wilt u weten welke voordelen de Thesaurus Zorg en Welzijn u kan opleveren? Neem dan vrijblijvend contact op met Raffaela Vlot . Zij legt u graag telefonisch, per e-mail of in een persoonlijk gesprek de werking van de thesaurus uit.

Geselecteerd op basis van dit onderwerp