0
Actualiteiten

Schuldhulpverlening

1 dagdeel
15 deelnemers
250,- *

Veranderingen in wet- en regelgeving hebben grote invloed op de uitvoering van de schuldhulpverlening. Als schuldhulpverlener is het dus belangrijk om op de hoogte te blijven. Door het volgen van deze bijeenkomt actualiteiten Schuldhulpverlening houdt u uw vakkennis op peil.

Overzicht

Uw resultaat:

  • U bent helemaal bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen
  • U heeft inspiratie voor uw beleid voor het komend jaar
  • U heeft inzicht in alle belangrijke jurisprudentie

Voor wie

  • Schuldhulpverleners

Zo ziet de bijeenkomst eruit

U wordt in één dagdeel bijgepraat over alle actualiteiten, trends en ontwikkelingen rondom schuldhulpverlening

*Deelname kost €250,- per persoon. Voor abonnees van de module Schuldhulp in onze juridische kennisbank Inzicht Sociaal Domein is de eerste deelnemer gratis.

Programma

Deze bijeenkomst gaat in op actuele vraagstukken rondom schuldhulpverlening. Natuurlijk bespreken we jurisprudentie en wijzigingen in wetgeving.

De volgende onderwerpen komen op 14 oktober 2021 aan de orde:

Fraudeschulden en schuldhulpverlening

Bij fraudeschulden is het niet altijd mogelijk om de schulden van de cliënt te regelen. In het wetsvoorstel ‘wijzigingen Participatiewet’ is het amendement toegevoegd waarin is geregeld dat uitkeringsinstanties akkoord mogen gaan met fraudeschulden als er sprake is van verminderde verwijtbaarheid of van geen opzet of grove schuld. Het is echter nog niet zeker of en wanneer dit wetsvoorstel wordt aangenomen. Wat betekent dit voor uw cliënten en wat is er wél mogelijk voor cliënten waar kwijtschelding nog steeds niet mogelijk is?

Veranderingen in het vtlb

Welke veranderingen zijn er sinds 1 juli 2021?  Waar moet u op letten en hoe past u dit toe?

Schuldhulpverlening en inburgeraars

De nieuwe Wet inburgering treedt definitief per 1 januari 2022 in werking. Een van de taken voor gemeenten is om bijstandsgerechtigde inburgeraars gedurende 6 maanden financieel te ontzorgen. Het werken aan financiële zelfredzaamheid is onderdeel van het financieel ontzorgen. Wat kan de schuldhulpverlening hierin betekenen?

Schuldregelingen voor cliënten met een laag of geen inkomen

Sinds 1 januari 2021 is in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) geregeld dat de beslagvrije voet gewaarborgd moet worden. Er zijn gemeente die bij een laag inkomen de aflossingscapaciteit bepalen o.b.v. de beslagvrije voet. Ook zijn er gemeente die € 0 voorstellen doen op het moment dat het inkomen lager is dan het vtlb. Wat zegt de Wgs eigenlijk over hoe schuldhulpverlening vormgegeven moet worden? En hoe gaat men in de Wsnp om met een lage aflossingscapaciteit? Hoe zorgen we ervoor dat er maatwerk wordt geleverd?

Data & Locatie

Lesdag en tijd

do 14 October 2021
13.00 – 16.30

Locatie

Deze bijeenkomst vindt online plaats.

Trainer(s)

Marion Bijveld

Schuldhulpadviseur gespecialiseerd in uitvoeringsvraagstukken bij gemeenten.

06 82 43 22 38

Incompany

We bieden Actualiteiten Schuldhulpverlening ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

img

Vragen of advies nodig?

Silke Jones-van Alphen helpt u graag verder.