Workshop
1 dagdeel
15 deelnemers
Open training
250,-

Resultaten

Na deze workshop:

 • weet u uit welke stappen de omgekeerde toets is opgebouwd;
 • motiveert u uw besluit zo dat het transparant en toetsbaar is in bezwaar en beroep;
 • heeft u inzicht in wat de omgekeerde toets vraagt van uw organisatie.

De roep om maatwerk in het sociaal domein wordt steeds groter. Maar dat is best lastig! Laat u alle regels los en kent u besluiten gewoon toe ‘op gevoel’? En welke vragen moet u stellen om tot een maatwerkoplossing te komen? Met de omgekeerde toets methodiek, biedt Stimulansz u een heel andere manier van kijken naar wet- en regelgeving in het sociaal domein. De omgekeerde toets laat zien hoe u door een integrale benadering problemen die voorheen onoplosbaar leken tot een goed eind brengt. Het bewijst dat er meer uit het gemeentelijk budget te halen valt door andere keuzes te maken en dat burgers een oplossing krijgen waarmee ze écht geholpen zijn.

In deze workshop laten we u kennismaken met het instrument de omgekeerde toets. We laten zien dat maatwerk binnen het sociaal domein heel goed mogelijk is. Zonder dat er sprake is van willekeur. We gaan daarbij uit van de grondwaarden die aan de wetten ten grondslag liggen en presenteren een stappenplan.

Voor wie?

Managers, beleidsmedewerkers, juridisch medewerkers en uitvoerders werk en inkomen, medewerkers Wmo, schuldhulpverlening en Jeugdwet, en sociaal wijkteams die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp.

Inhoud

 • Een nieuw besliskader voor besluiten.
 • Overzicht van de waarden die aan de Participatiewet, de Wmo 2015, de Jeugdwet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening ten grondslag liggen.
 • Stappenplan voor het leveren van maatwerk.
 • Juridische mogelijkheden om te individualiseren.
 • Uitwisselen van ervaringen.
 • Het verder invoeren van het instrument binnen de organisatie.
 • Oefenen met cases.

Deelnemers aan het woord

De trainster nam je echt mee, goede opbouw van de workshop en mix van theorie/praktijk. Mooi dat er ook zonder oordeel oog was voor de verschillen in gemeenten.

Siska van Halteren
Gemeente Nieuwkoop

De workshop was prettig en helder uiteengezet. Ik vond de trainster erg prettig en de stof is aan de hand van de casussen goed duidelijk geworden. Ook de dilemma’s kwamen goed naar voren.

Claudia Krol
Gemeente Tilburg

De workshop was helder, duidelijk en vooral interactief complimenten aan de trainer

Miriam Wouters – Ackermans
Sociale Zaken Maastricht-Heuvelland

Het was een fijne workshop. Helaas was het erg kort. De tijd ging snel, waardoor er minder diepgang in zat.

Radia Bousantouh
Porthos

De workshop omgekeerde toets was positief en inspirerend.

Nico Berghuis

Praktische informatie

In het voorjaar van 2020 organiseren we de workshop op:

 • Dinsdag 12 mei van 09:30 – 12:30 uur.
  Deze training wordt vanwege de maatregelen rondom het coronavirus verplaatst. De nieuwe datum wordt z.s.m. bekendgemaakt. Wilt u op de hoogte gehouden worden? Mail dan naar info@stimulansz.nl.

De workshop wordt gehouden bij Stimulansz, Koningin Wilhelminalaan 5 in Utrecht. De workshop wordt gegeven door Anitra Vink.

Contactpersoon

Anitra Vink

Opleidingsadviseur en trainer, gespecialiseerd in de Wmo.

Anderen bekeken ook