1 dagdeel
347
22 november 2017
Meld u aan

Gemeenten hebben de afgelopen twee jaar een grote instroom gekend van vergunninghouders. Immigratie is een gevoelig onderwerp in onze samenleving en gemeenten hebben een cruciale verantwoordelijkheid voor de participatie van vergunninghouders.

Monitor Kennisplatform Integratie & Samenleving

Uit de monitor van het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) over 2016 blijkt dat gemeenten vooral beleid hebben gemaakt om recente vluchtelingen naar werk te bemiddelen. De monitor van 2017 laat zien dat gemeenten het afgelopen jaar concrete stappen hebben gemaakt.

Zonder extra ondersteuning bereiken de meeste vluchtelingen de arbeidsmarkt niet. Gemeenten zetten dan ook actief in op beleid om statushouders richting werk te helpen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat een deel van de vluchtelingen kan starten met werk of een opleiding. Andere nieuwkomers kunnen starten met een activiteit die helpt bij het vinden van een baan. Zoals een sollicitatietraining of vrijwilligerswerk.

Gemeenten staan voor belangrijke keuzes

Eerst de taal leren, of meteen aan het werk? Gemeenten denken zeer verschillend over hoe ze asielzoekers met een verblijfsvergunning moeten helpen met integreren. Ruim de helft van de gemeenten vindt dat deze zogenoemde statushouders direct aan de slag moeten. Ook als zij nauwelijks Nederlands spreken en de baan niet past bij hun denkniveau of ervaring. Andere gemeenten investeren liever in het opleiden van statushouders. In de hoop dat de statushouder op termijn werk vindt op een hoger niveau.

Tijdens de platformbijeenkomst gaan we in op deze onderwerpen.

Hoe staat het met de activering en participatie van vergunninghouders? Welke goede voorbeelden kennen we? Op dit platform wisselt u ervaringen en best practices uit.

Doelgroep

Medewerkers van gemeenten die zich bezighouden met de naleving en uitvoering van het participatiebeleid.

Prijzen

Abonnees Stimulansz Werk en Inkomen mogen één deelnemer per bijeenkomst gratis laten deelnemen. Niet-abonnees betalen € 347 voor een bijeenkomst.

Neem direct contact op met de specialist

Frans Kuiper

Frans is als adviseur een echte allrounder die zijn kennis en ervaring inzet om gemeenten te helpen bij de transformatie naar integrale dienstverlening.

Anderen bekeken ook

1 dagdeel
347
22 november 2017
Meld u aan