0
Webinar

Financiering van de Participatiewet

3 uur
10 deelnemers
250,-

U wilt betere keuzes maken voor uw beleid. Tijdens deze praktische workshop krijgt u inzicht in de verschillende geldstromen binnen de Participatiewet en leert u dit inzicht toepassen op uw beleid.

Overzicht

Uw resultaat:

 • Meer inzicht in de financiële stromen van de Participatiewet
 • U kunt uw financiële taken beter vervullen
 • U bent beter in staat keuzes te maken bij het re-integratiebeleid
 • U bent een inhoudelijke gesprekspartner voor de financiële specialist van uw gemeente

Voor wie

 • Beleidsmedewerkers Werk & Inkomen
 • Projectleiders Werk & Inkomen
 • Leidinggevenden of programmamanagers sociaal domein en/of Werk & Inkomen
 • Financieel adviseurs sociaal domein

Hoe ziet de training eruit?

In een fysieke workshop van drie uur gaan we aan de slag met verschillende onderwerpen die u direct kunt toepassen op uw eigen gemeente.

Dit gaat u leren

De financiering van de Participatiewet is complex. Gemeenten krijgen geld van het rijk voor de uitvoering van alle taken die met de participatie te maken hebben. Die middelen worden via verschillende uitkeringen naar gemeenten overgemaakt. Ook de financiering van wet inburgering, een nieuwe taak voor gemeenten vanaf 1 januari 2022, komt aan de orde.

Tijdens deze praktijkgerichte workshop past u de geleerde kennis direct toe op uw eigen gemeente. Zo krijgt u tijdens de workshop al de gelegenheid om de verschillende inkomstenstromen voor uw eigen gemeente inzichtelijk te maken.

Inzicht in financiële stromen

Als u meer inzicht heeft in de financiële stromen van de Participatiewet, kunt u betere keuzes maken in uw beleid. Daarom is het belangrijk om als beleidsmedewerker, projectleider of financieel adviseur te weten waar de verschillende inkomstenbronnen vandaan komen. Dan weet u precies aan welke knoppen u kunt draaien om het re-integratiebeleid zo effectief mogelijk te maken.

 • Totale inkomsten van gemeenten
 • Inzicht in de financiële stromen van de Participatiewet (Gemeentefonds)
 • Algemene uitkering en de Participatiewet
 • Decentralisatie- en integratie-uitkering voor re-integratie
 • Praktische toepassing binnen de eigen gemeente
 • Gebundelde uitkering inkomensvoorzieningen gemeenten (BUIG budget)
 • TOZO regeling (specifieke uitkering)
 • Financiering van de nieuwe wet Inburgering

Trainer(s)

Tijmen Zentveld

Financieel specialist planning & controlcyclus bij gemeenten, interne controle en financiële stromen sociaal domein.

06 83 20 95 91

Incompany

We bieden de workshop Financiering van de Participatiewet ook incompany aan. U krijgt de training dan op maat, met onderdelen die belangrijk zijn voor uw organisatie. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd voldoende parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Ook tijdens de coronaperiode kunt u bij Stimulansz terecht voor opleidingen en trainingen. Lees hier hoe Stimulansz haar trainingen organiseert op een veilige en verantwoorde manier.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag). Ten derde hebben we platforms waarin u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselt. Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices? Ga dan naar één van onze actualiteitendagen. In één dagdeel bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.

img

Vragen of advies nodig?

Laurens Bouw helpt u graag verder.