0
Webinar

Zomerschool – Afbakening Jeugdwet en Wmo 2015 bij overgang naar meerderjarigheid

2 uur
49,- (ex. btw)

In dit webinar van 2 uur staat de afbakening tussen de Jeugdwet en de Wmo 2015 centraal. U leert aan de hand van praktijkvoorbeelden welke wet aan zet is, waarbij ook aandacht wordt besteed aan knelpunten en mogelijke oplossingen in de praktijk. Bent u erbij?

Overzicht

Uw resultaat:

  • U kent de achtergrond van de Jeugdwet en de Wmo 2015 en weet hoe beide wetten zich tot elkaar verhouden
  • U kunt bepalen of een jeugdige na 18 jaar recht heeft op jeugdhulp of ondersteuning vanuit de Wmo 2015
  • U leert hoe u samen kunt werken bij de uitvoering van de Jeugdwet en Wmo 2015

Voor wie

  • Beleidsmedewerkers Jeugd en Wmo
  • Consulenten
  • Kwaliteitsmedewerkers
  • Medewerkers van het wijkteam
  • Teamleiders Jeugd en Wmo

Zo ziet de bijeenkomst eruit

Deze online bijeenkomst duurt circa twee uur en vindt plaats via Zoom. Wij gebruiken de beveiligde, professionele versie. Om deel te nemen, hoeft u zelf geen account aan te maken bij Zoom maar alleen de applicatie te installeren. U deelt dus geen gegevens via Zoom. We sturen u uiterlijk 2 dagen voor de online bijeenkomst een link en zorgen voor een duidelijke instructie. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Dit gaat u leren

Jeugdhulp op basis van de Jeugdwet loopt in principe tot 18 jaar. Daarna wordt de benodigde zorg of ondersteuning vanuit een ander wettelijk kader geboden. Is dat niet mogelijk, dan kan verlengde jeugdhulp worden ingezet als de jeugdige daarmee instemt en er aan de voorwaarden daarvoor wordt voldaan. Een uitzondering hierop is pleegzorg. Pleegzorg loopt standaard door tot 21 jaar en kan daarna worden verlengd.  

Meestal wordt tijdig voorafgaand aan meerderjarigheid met de jeugdige en ouders een plan gemaakt om de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen. Toch bestaan er in de praktijk verschillende knelpunten bij de overgang naar 18 jaar.  

Tijdens dit online webinar leert u wat de verhouding is tussen de Jeugdwet en de Wmo 2015 bij de overgang naar 18 jaar. U leert welke zorg na 18 jaar doorloopt vanuit de Jeugdwet en wanneer een overgang plaatsvindt naar de Wmo 2015. Dit wordt inzichtelijk gemaakt aan de hand van praktijkvoorbeelden, waarbij ook aandacht wordt besteed aan knelpunten en mogelijke oplossingen in de praktijk.

Data & Locatie

Lesdag en datum

ma 28 juni 2022
13.00 - 15.00

Locatie

Online

Trainer(s)

Dit webinar wordt verzorgd door:

Mr. Charlotte Vanderhilt

Jurist jeugdrecht en Adviseur Jeugd

06 10 76 09 39
Wim Peters

Juridisch adviseur Wmo, trainer en specialist Wlz. Ook ervaren in beroepszaken voor de CRvB.

06 55 70 09 98

Veelgestelde vragen

Een week voor de start van de training krijgt u een e-mail met de locatiegegevens en een routebeschrijving. De locatie is al eerder te vinden op de trainingspagina, onder datum en locatie.

Ja, alle trainingslocaties zijn goed te bereiken zowel met de auto als het openbaar vervoer. Er zijn ook altijd voldoende parkeermogelijkheden bij de verschillende locaties. Een week voor de start van de training ontvangt u een e-mail met de locatiegegevens en de routebeschrijving.

Gemiste bijeenkomsten kunnen helaas niet worden ingehaald.

U kunt een inschrijving gratis annuleren tot 15 werkdagen voor de start van de training of opleiding. U stuurt uw annulering naar academie@stimulansz.nl. Het is ook mogelijk om een collega te laten deelnemen in uw plaats. Geeft u de wijziging uiterlijk 2 werkdagen voor de start van de training of opleiding door? Mail deze wijziging ook naar academie@stimulansz.nl.

U ontvangt een deelnemerscertificaat bij geaccrediteerde opleidingen. Als u een certificaat ontvangt, staat dat benoemd op de trainingspagina onder ‘overzicht’. In dat geval ontvangt u een certificaat aan het eind van de training als u aanwezig was bij minimaal 80% van de bijeenkomsten.

Dat verschilt per training. Als er onvoldoende inschrijvingen zijn, kunnen wij besluiten om de training door te schuiven of af te lasten. Natuurlijk laten we u dat zo snel mogelijk weten.

Als u zich inschrijft kunt u eventuele dieetwensen aan ons doorgeven. Wij zorgen ervoor dat er rekening wordt gehouden met uw wensen.

Bijna al onze trainingen organiseren we óók bij u op locatie. Wij denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw organisatie. Neem contact met ons op om uw wensen te bespreken. Dan staan we gezamenlijk stil bij de vraag hoe deze training past bij de ontwikkelingen die in uw gemeente spelen en hoe deze bijdraagt aan een betere dienstverlening voor de inwoner.

Wanneer op onze website wordt vermeld dat een training fysiek wordt gegeven, dan doen we ons uiterste best om dit mogelijk te maken. Echter, de maatregelen die genomen worden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maken dat we soms de keuze moeten maken om de training online aan te bieden.

Onze trainers zijn uitstekend toegerust om online trainingen te verzorgen. U heeft daardoor dezelfde leeropbrengst als wanneer u een fysieke training zou volgen.

Annuleren is uiteraard mogelijk. Hiervoor gelden onze algemene voorwaarden: u kunt tot 15 werkdagen voorafgaand aan de training kosteloos annuleren.

Als u zich inschrijft via onze website is uw inschrijving definitief. Als u contact met ons opneemt, kunnen we in overleg proberen om een plek voor u te reserveren. U kunt ons bereiken via academie@stimulansz.nl of 030 – 29 82 800.

U ontvangt een bevestiging binnen 2 werkdagen. Wij controleren alle inschrijvingen zelf, dit kost soms wat tijd. Heeft u drie werkdagen na uw inschrijving nog steeds geen mail ontvangen? Stuur dan een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800.

Meestal nemen we onze online trainingen niet op, omdat we geloven dat mensen het beste leren als zij live bij de bijeenkomsten zijn en vragen kunnen stellen. Als we de training bij uitzondering wél opnemen, staat dat vermeld op de trainingspagina onder ‘overzicht’.

We hebben een online leeromgeving voor een aantal van onze meerdaagse opleidingen. De leeromgeving ondersteunt u gedurende de hele opleiding in het leerproces. Met onder meer digitale lesmaterialen, studieopdrachten, een forum en de mogelijkheid tot contact met mededeelnemers en de trainer.

We denken graag met u mee over het beste leertraject voor uw situatie. Stuur een mail naar academie@stimulansz.nl of bel naar 030 – 29 82 800 om een afspraak te maken. Om u op weg te helpen in uw keuze hebben we ook een online keuzehulp ontwikkeld. U vindt de keuzehulp op onze website.

Voor de meeste trainingen is geen vooropleiding nodig. Soms is bepaalde werkervaring of voorkennis handig als basis voor u de training volgt. We vermelden het op de trainingspagina als er bepaalde voorkennis nodig is om de training te volgen.

De prijzen van onze trainingen en opleidingen zijn exclusief 21% BTW.

Sommige trainingen en opleidingen richten zich op het opdoen en verdiepen van kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden (houding en gedrag). Ten derde hebben we platforms waarin u samen met collega’s van andere gemeenten kennis, vaardigheden en best practices uitwisselt. Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving, jurisprudentie en best practices? Ga dan naar één van onze actualiteitendagen. In één dagdeel bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Waar staat jullie gemeente nu? Waar willen jullie naartoe? En wat moet de training opleveren? Ook in de open trainingen behandelen we aandachtspunten die spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werk.

img

Vragen of advies nodig?

Mr. Charlotte Vanderhilt helpt u graag verder.