0

Kamerlid Den Boer: “D66 wil dat er voor iedereen een waardig afscheid is, dat recht doet aan het leven dat iemand heeft geleid, en dat voor nabestaanden troost biedt. Dit betekent dat er een uitvaartwet moet komen met voldoende keuzevrijheid. Daarom doen wij concrete voorstellen om de wet te moderniseren. Op dit moment is de uitvaartwet verouderd.”

As mengen

Veel mensen geven aan dat zij de as van twee geliefden willen vermengen om samen te bewaren of uit te strooien, bijvoorbeeld van de vader en de moeder. De vermenging van as is nu voor de wet officieel niet toegestaan en D66 wil daar verandering in brengen.

Begraven na 20 uur

In de wet staat dat begraving of crematie niet eerder kan dan 36 uur na het overlijden. Binnen de Joodse en de Islamitische traditie is het de gewoonte om zo snel mogelijk na de dood te begraven. D66 wil dat het voor alle veelvoorkomende religies in Nederland mogelijk is om het geloof te praktiseren, zonder dat daar speciale procedures voor aangevraagd moeten worden. Daarom stelt Den Boer voor om de termijn van 36 uur te verkorten tot 20 uur.

As direct meenemen

D66 wil dat nabestaanden de as sneller na de crematie mee kunnen nemen. Veel nabestaanden geven aan dat zij het prettig zouden vinden om het afscheid van een dierbare op één dag te laten plaatsvinden. Op dit moment moet de asbus minimaal 30 dagen bij het crematorium blijven. Den Boer vindt dat nabestaanden de as dezelfde dag nog mee moeten kunnen nemen.
Wilt u alle veertien voorstellen lezen? Klik dan hier.
Op 3 december 2018 vindt het platform Wet op de lijkbezorging plaats. Tijdens dit platform wordt u bijgepraat over de laatste trends en ontwikkelingen. Er zijn nog 3 plaatsen beschikbaar. Meld u nu aan.

Geselecteerd op basis van dit onderwerp