0

Parttime werk is goed voor u!!

Nu haar oudste bijna naar het voortgezet onderwijs gaat en haar dochter ook al iets zelfstandiger is geworden, wil Marijke weer werken. Haar klantmanager had haar aangeraden eerst eens op zoek te gaan naar een parttime baan. “Dat is goed voor u”, zei hij, “en bovendien vergroot het straks uw kans op een fulltime baan”. Een baan van 20 uur sloot ook goed aan bij de behoefte die Marijke heeft om de balans tussen zorg en werk goed in evenwicht te houden. Twee dagdelen per week verricht Marijke namelijk ook nog  mantelzorgtaken voor haar hulpbehoevende vader.

Gefeliciteerd, u heeft een baan

Na een paar sollicitaties was het al snel raak. Marijke kon aan de slag in het nieuwe warenhuis dat zich in de stad gevestigd had. Op de kledingafdeling en met uren die goed aansloten op haar privésituatie. Het aantal uren is echter wel variabel en schommelt tussen de 16 en 24 uur per week. Marijke was niettemin blij en ging opgetogen aan de slag. Het salaris wordt de laatste dag van de maand gestort en het vervult haar vol trots dat ze nu haar eigen centen verdient. Ze neemt contact op met haar klantmanager en laat hem de salarisstrook zien. Maar toen ging het fout.

Verrekenen is een hele kunst

Marijke had € 850,- verdiend. Omdat haar bijstandsnorm € 1065,- is heeft ze recht op een aanvulling op haar loon. Echter, de gemeente betaalt de uitkering uit op de 25ste van de maand. Om de inkomsten te verrekenen moet ze die uiterlijk de 20ste doorgeven. Maar dan weet ze nog niet hoeveel ze verdient. En nu was ze sowieso al te laat, wat haar op een waarschuwing kwam te staan. Ze had niet tijdig doorgegeven dat ze aan het werk was en dat zou ook zomaar een boete kunnen opleveren. De inkomsten worden nu de volgende maand verrekend, maar dan heeft ze al weer nieuwe inkomsten gehad die ook weer verrekend moeten worden. Een maand later gaat het dan ook direct fout. Haar uitkering wordt geblokkeerd omdat onduidelijk is wat allemaal verrekend moet worden en waar ze recht op heeft. Marijke raakt in paniek en is het overzicht over haar financiën helemaal kwijt. Weg is het goede gevoel van de baan.

Dit moet en kan anders

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die parttime werken inderdaad vaker volledig uitstromen uit de uitkering. Het is dus een goed idee om parttime werk te stimuleren. Daarnaast scheelt het de gemeente op jaarbasis flink in de uitkeringslasten. De gemiddelde prijs van alle uitkeringen kan door parttime werk tussen de € 600 en € 1500 op jaarbasis omlaag. En als je 10.000 mensen in de bijstand hebt zitten, is dat heel veel geld. Gemeenten en uitkeringsgerechtigden raken echter regelmatig verstrikt in de administratieve verwerking. Dat is voor beide partijen frustrerend. En vooral voor de uitkeringsgerechtigde die meestal te weinig vet op de botten heeft om tegenvallers op te vangen. In opdracht van Divosa is er onlangs een werkwijzer verschenen die laat zien hoe enkele gemeenten de inkomstenverrekening aanpakken, welke problemen ze ervaren en welke oplossingen ze daarvoor vinden.
Tijdens de bijeenkomst van het Platform Participatie en Werk op 19 september a.s. zal deze werkwijzer nader worden toegelicht, maar maken we ook kennis met de praktijk van de organisatie Stroomopwaarts, die de werkprocessen van 3 gemeenten heeft samengevoegd.
Wilt u wel de lusten en niet de lasten van de gevolgen van parttime werk met een uitkering? Dan bent u van harte welkom op 19 september.

Geselecteerd op basis van dit onderwerp