0

Een deel van de oplossing ligt natuurlijk in helder taalgebruik. Ik geloof dat ik u niets nieuws vertel als ik zeg dat niet iedereen het jargon begrijpt dat u misschien met uw collega’s spreekt. Webteksten in de taal van de inwoner zijn dus een absolute must. Maar ja, hoe zorgt u er daarna voor dat de inwoner de juiste tekst op uw website ook vindt? Want de teksten in begrijpelijke taal online zetten is één ding, de juiste tekst vindbaar maken is iets anders.

Het belang van een goede zoekmachine

Een goede zoekmachine op uw website helpt. Maar wist u ook dat u die zoekmachine kunt verrijken met synoniemen? Want natuurlijk vindt de inwoner uw tekst via de zoekmachine als hij exact hetzelfde woord gebruikt als u in de tekst heeft gebruikt. Maar wat als hij een synoniem intypt? Of het enkelvoud van een woord dat u in het meervoud hebt gebruikt (of andersom)? U kunt natuurlijk alle synoniemen gebruiken in uw tekst. Maar wordt uw tekst daar duidelijker van? Dat lijkt me juist verwarrend voor de lezer.
Door de zoekmachine te verrijken met een synoniemenlijst, ‘weet’ de zoekmachine welke woorden hetzelfde betekenen. Daardoor wordt de inwoner alsnog naar de juiste tekst toegeleid als hij niet het exacte woord intypt dat u in uw tekst heeft gebruikt. Daar hoeft de inwoner en ook de webredacteur niets voor te doen. Maar u hebt wél een synoniemenlijst nodig. Dat is waar wij u mee kunnen helpen. Want in de Thesaurus Zorg en Welzijn (TZW) staan duizenden termen voorzien van synoniemen. Met de synoniemen koppelen we de taal van de inwoner aan die van de ambtenaar. Op dit moment zijn er meer initiatieven met dit doel, maar de TZW voorziet hier al in. Alle belangrijke begrippen uit het sociaal domein staan erin en ook de synoniemen daarvan (en als u nog begrippen mist, voegen we die graag toe).
Naast het verrijken van de zoekmachine kunt u onze woordenlijst gebruiken voor een ‘meelooplijst’. Na het typen van enkele letters in de zoekbalk, komen dan verschillende zoektermen in beeld. Zo helpt u de websitebezoeker zoeken door veelgebruikte termen als suggestie aan te bieden. Tegelijkertijd is er een kleinere kans op typfouten als de inwoner na enkele letters te hebben ingetypt, een term kan aanklikken.

Het belang van trefwoorden

“Maar wat als een woord in 200 verschillende teksten voorkomt?” Een logische en terechte vraag. Ook hier kan onze thesaurus bij helpen. Door teksten te voorzien van trefwoorden, kunt u ervoor zorgen dat de meest relevante teksten bovenaan komen te staan in de zoekresultaten op uw website. Een tekst die het zoekwoord als trefwoord heeft, moet dan hoger in de zoekresultaten komen dan een tekst waar het zoekwoord ‘gewoon’ in de tekst voorkomt. Dat is een eenmalige instelling in de zoekmachine. Ook kunt u er met trefwoorden voor zorgen dat teksten over hetzelfde onderwerp bij elkaar komen te staan, zodat een inwoner makkelijk kan doorklikken naar teksten die over hetzelfde onderwerp gaan. Hier ligt wel een taak voor de webredacteur. Die moet immers de juiste trefwoorden bij de tekst kiezen. Maar die trefwoorden kan een redacteur uit de thesaurus halen. Voor elk concept hebben we een voorkeursterm en bijbehorende synoniemen. Alleen de voorkeursterm kan als trefwoord worden gekozen. Zo helpen we redacteuren met het eenduidig kiezen van trefwoorden.

Meer weten?

De vindbaarheid van de juiste tekst is voor iedereen prettig, zowel voor de inwoner als voor de gemeente. We adviseren u er graag over. Neem contact op met Raffaela Vlot als u meer wilt weten over dit onderwerp.

Geselecteerd op basis van dit onderwerp