Crowdfunding – berichten over acties voor de uitvaart van een bekende

Er zijn inmiddels ook sites waar adviezen worden gegeven voor potentiële crowdfunders. Verder zijn er inmiddels ook organisaties die crowdfunding ondersteunen, zoals getfunded.nl.
De vraag die tijdens de themabijeenkomst (15 februari 2018) besproken werd, was of crowdfunding een nieuwe trend is of dat het nog om incidenten gaat die het nieuws halen vanwege hun bijzondere karakter. Ook werd de vraag besproken of dit gaat leiden tot afname van het aantal gemeentelijke uitvaarten. De reactie van de deelnemers was zonder uitzondering, dat zij er in hun gemeente zelden kennis van nemen en het nog te vroeg is om te kunnen stellen dat dit echt invloed zal gaan hebben op het aantal gemeentelijke uitvaarten. Ook bleek dat het nog niet was voorgekomen dat deelnemers benaderd waren door initiatiefnemers om een bijdrage aan de uitvaart of aan de crowdfundingactie. Het lijkt erop dat het nog om incidentele gevallen gaat die het nieuws hebben gehaald vanwege het speciale karakter.
Niettemin blijven berichten over crowdfunding regelmatig het nieuws halen. Hieronder een samenvatting van een aantal berichten van januari tot oktober 2018.

Acht mille opgehaald voor uitvaart verdronken meisje (4)

De geldinzamelingsactie voor de islamitische begrafenis van de verdronken Waddinxveense kleuter (4) kan al na twee dagen worden beëindigd. Er is in totaal 8.801 euro opgehaald.

13.000 Euro ingezameld voor uitvaart Lars

De 3-jarige Lars overleed toen hij met zijn fiets te water raakte. Zijn ouders hadden geen uitvaartverzekering voor de jongen. Daarom begon een vriendin van het gezin een actie via Dream and Donate.

Groningse Sandra kreeg een plechtige uitvaart, dankzij haar collega

Honderden mensen hebben geld gegeven voor de begrafenis van Sandra. Ze liet vijf kinderen – twee dochters en  drie zonen – achter. Ze had geen uitvaartverzekering afgesloten. De kosten voor de plechtigheid zijn betaald door meer dan 385 mensen die gereageerd hebben op de oproep van een collega via de website Doneeractie.nl. Van het ingezamelde geld kan de begrafenis worden bekostigd.

Vrienden halen 33.000 euro op voor begrafenis Orlando

Vrienden van de Rotterdamse tiener Orlando (17) hebben genoeg geld opgehaald voor zijn uitvaart. De teller passeerde vanochtend de beoogde 33.000 euro. Dat wordt besteed aan een uitvaart “met veel liefde en veel muziek.” Ook willen de nabestaanden Orlando’s oma uit Suriname naar Nederland laten komen.

Wildvreemden bezorgen Tiny een waardig afscheid

Sandra begon een inzamelingsactie na het plotseling overlijden van haar zusje, Tiny. Als gevolg van een verkeersongeval overleed Tiny. Ze had geen uitvaartverzekering. De donaties stromen al snel binnen. In totaal wordt 4742 euro ingezameld.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Fawzi Salih helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Wie zijn er anders: zij of wij?

Ken je dat vers van Annie M.G. Schmidt ‘de geit van dokter Sanders’ van vroeger? Mocht je het niet (meer) kennen, ik kan het echt aanraden om eens op te zoeken. Net als bij veel van haar andere versjes zit er een mooie wijsheid in verscholen. In dit geval is het probleem dat de geit van dokter Sanders, anders is dan de geit van dokter Snel. De beide dokters wringen in hun handen en huilen en besluiten om de geiten te ruilen. Helaas, het probleem blijkt niet opgelost. De geit van dokter Sanders is nog steeds anders….

Duurzame uitstroom begint bij goed intakemodel

Veel gemeenten worstelen met ermee: hoe kunnen we mensen die langdurig in de bijstand zitten, duurzaam laten uitstromen? Makkelijk is dat niet, erkent Tom Mushota. Maar er is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. “Het begint bij een goed model voor de intake.”

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”