Trainingen over Inburgering

Hoe regelt u als gemeente goed de uitvoering van de inburgering? Stimulansz helpt u verder, met actuele opleidingen en trainingen over inburgering. Ons aanbod omvat niet alleen incompany trainingen op maat, maar ook een breed scala aan open inschrijvingen en online cursussen. Hiermee doet u kennis én vaardigheden op, die u nodig hebt bij de uitvoering van de Wet inburgering 2021.

hero afbeelding Privacy en integraliteit in het sociaal domein - AVG

Filter op

Filters
Categorie
Werkveld
Werkervaring
Trainingen en opleidingen sociaal domein

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van alle trainingen, opleidingen, webinars of actualiteitendagen over het sociaal domein? Of wilt u een seintje krijgen, als zomerschool weer van start gaat? Meld u dan aan op onze opleidingsnieuwsbrief. 

Vragen of advies nodig?​

Onze studieadviseur Laurens Bouw helpt u graag verder.

Probeer ook onze Keuzehulp!​

Met de handige keuzehulp vindt u snel de training die het best bij u past.

Over Stimulansz

Stimulansz is kennis- en adviespartner van gemeenten in het sociaal domein. Wij bieden oplossingen die de dienstverlening van gemeenten écht beter maakt.

10.000

professionals
uit het sociaal domein
opgeleid

50

hoogwaardige trainingen
in het sociaal domein

8,5

het gemiddelde cijfer
waarmee deelnemers onze trainingen beoordelen

Trainingen en opleidingen over inburgering bij Stimulansz

Onze trainingen en opleidingen over inburgering sluiten aan op de actuele ontwikkelingen bij gemeenten. We ontwikkelden onze trainingen en opleidingen op basis van nieuwe wetgeving (en op wat deze nieuwe wetgeving vraagt van uw gemeente op het gebied van beleidsontwikkeling en -uitvoering). Via onze helpdesk ontvangen we regelmatig vragen over de Wet inburgering 2021. Ook tijdens ons advieswerk aan gemeenten zijn we scherp op vragen van professionals, waardoor we goed weten wat er speelt binnen gemeenten.

Opgedane actuele kennis vertalen we naar trainingen en opleidingen over inburgering die aansluiten bij uw werkzaamheden. Van de opleiding ‘Consulent inburgering’ tot de training ‘Effectief omgaan met stress in het sociaal domein’, en van de training ‘Nieuwe Wet inburgering’ tot de training ‘Vreemdelingen en de Participatiewet’.

Doel van de inburgerings-trainingen en opleidingen

De inburgeringsplicht geldt voor iedere vreemdeling vanaf 16 jaar tot de AOW-leeftijd die zich duurzaam in Nederland vestigt en een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd heeft. De nieuwe Wet inburgering vraagt van gemeenten dat het traject van de inburgering niet te lang duurt. De inburgering moet ook aansluiten op wat nieuwkomers nodig hebben, zodat ze volwaardig kunnen meedoen. Daarvoor is het belangrijk dat de inburgering een combinatie is van taalles en meedoen. Dat laatste kan in de vorm van vrijwilligerswerk, een opleiding of (betaald) werk.

Met onze opleidingen en trainingen Inburgering stomen we beleidsmedewerkers en uitvoerders klaar voor de nieuwe Wet inburgering die op 1 januari 2022 in werking is getreden. Het uiteindelijke doel van onze inburgeringsopleidingen en – trainingen? Dat de nieuwkomers in uw gemeente zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren en aan het werk gaan.

Voor wie zijn de trainingen en opleidingen van Stimulansz?

Als beleidsmedewerker geeft u vorm aan het nieuwe beleid voor uw gemeente. Wat moet er gebeuren zodat de uitvoerders aan de slag kunnen? Welke diensten moet u inkopen, zoals taalcursussen? Wat moet u wijzigen aan het bestaande beleid? Hoe optimaliseert u de samenwerking tussen de verschillende afdelingen die te maken krijgen met nieuwkomers?

Als uitvoerder moet u weten hoe u een nieuwkomer begeleidt volgens de nieuwe Wet inburgering, wat vraagt om inzicht in de wet en in het gemeentelijke beleid. Belangrijk bij de uitvoering zijn gesprekstechnieken en het leren omgaan met mensen uit andere culturen, zonder te stereotyperen. We bieden hier diverse opleidingen en trainingen voor aan, waaronder de training ‘Cultuursensitieve klantmanager’.

Naast beleidsmedewerkers en uitvoerders zijn er ook andere professionals betrokken bij inburgering, waaronder juristen, handhavers, kwaliteitsmedewerkers, interne controllers en sociaaljuridische dienstverleners. Ook voor u hebben we interessante trainingen op het gebied van inburgering, zoals ‘De Omgekeerde Toets’ en ‘Wet inburgering SJD’.

Verschillen tussen de trainingen en opleidingen Inburgering

Een aantal van onze trainingen en opleidingen richten zich vooral op het opdoen en verdiepen van uw kennis. In andere trainingen ontwikkelt u praktische vaardigheden, zoals bij de training ‘Omgaan met stress in het sociaal domein’. Ervaringen uitwisselen met andere gemeenten? Dat kan tijdens de Actualiteitendag ‘Inburgering’. In één dagdeel bent u weer helemaal bij.

We hebben trainingen en opleidingen Inburgering op basis van open inschrijving én incompany trainingen. De incompany trainingen geven we samen met uw gemeente vorm en inhoud. Ook in de open trainingen kunt u eigen casussen inbrengen en behandelen we aandachtspunten die specifiek spelen in uw gemeente. U kunt ook kiezen voor een online training. Het doel is altijd dat u de kennis kunt vertalen naar uw dagelijkse werkzaamheden.
Ook na de Inburgerings-opleiding of -training kunt u uw kennis en kunde blijven ontwikkelen bij Stimulansz. Met verdiepende trainingen, workshops, webinars en e-learnings, op locatie of online. We verfijnen onze trainingen en opleidingen regelmatig op basis van de evaluaties van deelnemers.

Waardevol is ook onze online Kennisbank Inzicht Sociaal Domein. Hierin vindt u alle juridische en praktische informatie voor professionals in het sociaal domein. Deze kennis houden we continu up-to-date. U kunt hier tevens uw eigen vragen insturen via de helpdesk.