Blogs & Nieuwsartikelen

Blijf op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen in het sociaal domein. Lees onze blogs van experts, toelichting op (nieuwe) wetgeving en interessante interviews.

Onze publicaties

Participatiewet in balans is geen toverformule tegen alle hardvochtigheden

In juni 2022 verscheen het rapport Participatiewet in balans . Hierin werden het strenge vangnetkarakter en de strikte regels over terugvordering en boetes als enkele van de oorzaken genoemd waardoor de Participatiewet hardvochtig kan worden uitgevoerd. Om deze oorzaken deels weg te nemen, heeft de regering het wetsvoorstel Participatiewet in balans ingediend. Daarnaast is het Wetsvoorstel handhaving sociale zekerheid in voorbereiding. Ook is de Centrale Raad besluiten op grond van de Participatiewet meer aan het evenredigheidsbeginsel gaan toetsen. Zal hierdoor een hardvochtige handhaving van de Participatiewet tot het verleden gaan behoren?

Een open deur naar bestaanszekerheid

In mijn vorige blog over bestaanszekerheid heb ik stilgestaan bij het goed faciliteren van mensen zodat zij duidelijkheid hebben over de financiële regelingen waar ze gebruik van kunnen maken. Weten wat mogelijk is, dat is echter pas de eerste stap. De volgende stap is zorgen dat zij gemakkelijk gebruik kunnen maken van die regelingen. Dat vraagt namelijk best wat van mensen. Gelukkig zit de Wet proactieve dienstverlening in de pijplijn en die kan hier een mooie bijdrage aan leveren. Tot die wet van kracht is kunnen we al heel wat stappen zetten.

Een praktische doener in het jeugdrecht: mr. Moniek Toonen-Hamerlinck

Hoe bepaal je welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor jeugdhulp? Wat valt wel of niet onder de Jeugdwet? En hoe beoordeel je de eigen kracht van ouders en jeugdigen? Dit zijn slechts enkele van de vragen die dagelijks binnenkomen bij de helpdesk van Inzicht Sociaal Domein.

Stimulansz Zomerschool 2025

Van 5 tot en met 26 juni 2025 organiseert Stimulansz de jaarlijkse online Zomerschool voor professionals in het sociaal domein. Met 7 praktijkgerichte webinars biedt deze editie een unieke kans om actuele ontwikkelingen te verkennen en praktische inzichten op te doen.

Is het Nederlandse inburgeringsstelsel in strijd met de Europese Kwalificatierichtlijn?

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft op 4 februari 2025 een belangrijk arrest gewezen over de verenigbaarheid van het Nederlandse inburgeringsstelsel met Europese regelgeving. De zaak heeft betrekking op de Wet inburgering 2013 (Wi2013) en het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt nu wat de gevolgen van deze uitspraak zijn voor het inburgeringsbeleid. Hoewel dit arrest formeel betrekking heeft op de Wi2013, kan het ook van betekenis zijn voor de Wet inburgering 2021 (Wi2021). In deze blog vertellen Petra Gerritsen en ik je meer over het arrest van het Europese Hof van Justitie en gaan we in op wat dit arrest zou kunnen betekenen voor de uitvoeringspraktijk van gemeenten in het kader van de Wi2021.

Nieuwe editie Tekst en Toelichting Participatiewet van Wim Eiselin verschenen

Compleet en systematisch naslagwerk, geschikt voor iedereen die betrokken is bij de uitvoering van de Participatiewet.

Goed is niet altijd goed genoeg

Bestaanszekerheid houdt de gemoederen bezig. En terecht. Bestaanszekerheid wordt gebruikt als het gaat om financiële bestaanszekerheid, maar wordt ook breder ingezet, waarbij ook wonen, werken, zorg en klimaat worden bedoeld. Het SCP ziet zelfs een relatie met een tekort aan andere hulpbronnen als een netwerk, fysieke en mentale gezondheid en vaardigheden om mee te kunnen komen in de moderne samenleving.

“Elke gemeente moet een toezichthouder hebben”

Hoe voorkom je misbruik en fraude binnen de Wmo en de Jeugdwet? Goed toezicht is daarvoor belangrijk. En dat is een vak apart. Daarom is er nu de training Toezichthouder Wmo en Jeugdwet, opgezet door Paul Norp en Geert van der Schoor. “Het is hoog tijd dat gemeenten het toezicht Wmo en Jeugdhulp goed inrichten.”

Nieuw: Nibud Prijzengids in Inzicht Sociaal Domein

Consulenten die bijzondere bijstand verstrekken, krijgen dagelijks te maken met uiteenlopende aanvragen. Hoe bepaal je een passende vergoeding voor kosten zoals voeding, kleding, wooninrichting of internet? De Nibud Prijzengids biedt hiervoor uitkomst en vanaf nu is deze prijzengids heel handig beschikbaar in de kennisbank Inzicht Sociaal Domein.

Beleidsruimte geeft niet alleen bevoegdheid, maar ook verantwoordelijkheid

Een verordenende bepaling of een wettelijke beleidsruimte in de Participatiewet (Pw) geeft niet alleen een bevoegdheid, maar ook een verantwoordelijkheid. Een passage van deze strekking trof ik aan in de memorie van toelichting in de Participatiewet in balans.

Zo los je complexe dilemma’s op met de Omgekeerde Toets®

Onze collega Joost van Houdt, redacteur schuldhulp, hoort tijdens een casusbespreking met schuldhulpverleners over een dilemma. Een inwoner, een alleenstaande vader van 2 jonge kinderen, had tijdens de schuldregeling opnieuw schulden gemaakt.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Iedereen kent wel het verhaal van de roze olifant. Als je daar niet aan mag denken, doe je het juist. Informatie die vers in ons geheugen zit halen we makkelijker naar boven. Omdat de roze olifant (of paarse krokodil) vaker wordt aangehaald, voelt dat begrip steeds vertrouwder en kunnen we het nog makkelijker naar boven halen. Het woordje ‘niet’ (je mag er niet aan denken!) vindt ons denksysteem lastiger. We kijken vaak over ontkenningen heen.