Blogs & Nieuwsartikelen

Blijf op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen in het sociaal domein. Lees onze blogs van experts, toelichting op (nieuwe) wetgeving en interessante interviews.

Onze publicaties

Handreiking Minimaregelingen en zelfstandigen

Stimulansz heeft in opdracht van het ministerie van SZW een handreiking geschreven over de uitvoering van de minimaregelingen bij de doelgroep zelfstandigen. Deze handreiking geeft inzicht en handvatten om de minimaregelingen goed in te kunnen zetten bij de doelgroep zelfstandigen. De handreiking bevat achtergrondinformatie, praktische informatie, voorbeelden en advies.

Casusbesprekingen: hoe de Omgekeerde Toets® helpt

De Omgekeerde Toets® is niet alleen helpend in het gesprek met de inwoner, maar ook bij casuïstiekbesprekingen. Dit helpt om te leren werken met de Omgekeerde Toets®. En het helpt om te blijven leren van elkaar. Maar hóe zet je de Omgekeerde Toets® in bij casuïstiek? Opleidings- en organisatieadviseur Laurens Bouw geeft nuttige tips.

40 jaar interne controle: van Exelletjes naar KiC

Elke euro die een gemeente uitgeeft, moet rechtmatig worden besteed. Als interne controleur hield Hans Vugts daar toezicht op, met behulp van de tool Kwaliteit in Controle (KiC). Eind 2024 ging hij met pensioen. “KiC helpt interne controleurs hun werk goed te doen. De tool is gebruiksvriendelijk, overal toegankelijk en biedt handige overzichten.”

Het ravijnjaar: eerst vertragen en dan vol gas vooruit!

Vorige keer heb ik geschreven over mijn goede voornemen om mijn oordeel op te schorten. Dat is best lastig, omdat we niet zo maar alle benodigde informatie boven tafel krijgen om tot een goed besluit of oordeel te komen. En als we willen overzien wat iets voor de langere termijn betekent, dan hebben we nog meer uitdagingen.

Hoe de Omgekeerde Toets® en het stappenplan van de CRvB elkaar versterken

Als consulent werk je met het stappenplan van de Centrale Raad van Beroep. Hoe verhoudt dat zich tot de Omgekeerde Toets®? Beide hebben als uitgangspunt het gewenste effect voor de inwoner. “Uiteindelijk is het een mindset. Een logische werkwijze die hoort bij je rol”, zegt trainer en opleidingsadviseur Leonie Ramaker.

Nieuw jaar, nieuwe baan: Hoe het opschorten van je oordeel leidt tot betere besluiten in 2025

Gelukkig nieuw jaar! Ik heb uitgekeken naar het nieuwe jaar, want vanaf 1 januari 2025 ben ik directeur-bestuurder van Stimulansz. Hoe mooi is dat, om met 70 bevlogen mensen een bijdrage te mogen leveren aan het sociaal domein?

Nieuw inkomen op een blaadje

Stel: je geeft bijstandsgerechtigden letterlijk op een blaadje wat hun nieuwe inkomen wordt, als ze vanuit de bijstand aan het werk gaan. Zetten ze dan gemakkelijker die stap naar werk? Tom Mushota en Karin van Nuland van Stimulansz, kennis- en adviespartner van gemeenten, weten van wel.

Nibud en Stimulansz gaan nieuwe samenwerking aan

Utrecht, 19 december 2024 – De kennisbank Inzicht Sociaal Domein wordt begin 2025 uitgebreid met de Nibud Prijzengids voor de bijzondere bijstand. De Nibud Prijzengids is een praktisch naslagwerk voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met de uitvoering van de bijzondere bijstand.

Zó activeerde gemeente Nijmegen duizenden inwoners voor minimaregelingen

Hoe zorg je er als gemeente voor dat meer inwoners gebruikmaken van minimaregelingen? Gemeente Nijmegen verstuurde dit najaar een flyer naar het thuisadres van mensen die eerder energietoeslag hadden aangevraagd, maar nog geen gebruikmaakten van andere Nijmeegse regelingen. Best spannend, want wat zou dit losmaken?

Michel Gooijer: ‘Ik geniet van de professionaliteit van mijn collega’s’

Michel Gooijer, adviseur kwaliteit en bedrijfsvoering, deelt zijn ervaringen over werken bij Stimulansz. Met een achtergrond in accountancy en een passie voor kennisdeling, vertelt Michel over zijn werkweek, de projecten waar hij trots op is, en zijn gouden tip voor professionals.

De Omgekeerde Toets®: met welke bril kijk jij?

Met welke bril kijk jij naar een casus in het sociaal domein? Een rechtmatigheidsbril? Een doelmatigheidsbril? Kijk je vanuit de wet die je uitvoert? Of kijk je met je eigen normen en waarden?

Jaaroverzicht schuldhulpverlening 2024

Aan het einde van 2023 was er uitzicht op mooie ontwikkelingen in de schuldhulpverlening in 2024. Inwoners die het financieel moeilijk hebben, waren meer in beeld gekomen en hetzelfde gold voor de soms kwalijke incassopraktijken waar ze mee te maken hadden. Verder was er een start gemaakt met het uitwerken van de basisdienstverlening. Nu is het tijd om terug te kijken wat er in 2024 is gebeurd.