Escaperoom in een envelop
5 juni 2023Door Francis Bouwens
Een vrouw aan een keukentafel. Voor haar ligt een kaart met daarnaast een envelop. Een envelop die beloftevol om de kaart had gezeten toen ze hem uit de brievenbus haalde. Ze laat de kaart voor de zoveelste keer door haar vingers gaan. Waar kijkt ze nou eigenlijk naar? Op de langwerpige kaart staat in heldergroen een skyline afgebeeld. Aan de andere kant een tekst in een taal die ze niet kan lezen. Chinees misschien? De envelop er nog maar eens bij pakken. Daarop staat toch echt haar naam en adres. Nieuwsgierigheid, opwinding en ongeduld buitelen over elkaar. Wie stuurt haar dit? En waarom?
Lees meerHandelingsperspectief: piepsysteem of actieve benadering?
31 mei 2023Door Kris Park
Toeslagen en de Participatiewet zorgen ervoor dat inwoners in Nederland ten minste op bestaansminimum kunnen leven. Althans, dat is de bedoeling. Door een complexe samenloop van toeslagen en regelingen leeft een groep van ongeveer 10.000 huishoudens al jaren onder de armoedegrens. Want deze huishoudens ontvangen te weinig huur- en/of zorgtoeslag of moeten deze achteraf (deels) terugbetalen. Daardoor lopen deze huishoudens jaarlijks tussen de € 200 en € 1.500 mis.
Lees meerGeldt er een identificatieplicht in de Jeugdwet?
23 mei 2023De helpdesk van Inzicht Sociaal Domein krijgt regelmatig de vraag van gemeenten of zij in het kader van de toeleiding naar jeugdhulp het identiteitsbewijs van een jeugdige moeten controleren. Er zijn ook jeugdigen die geen identiteitsbewijs hebben, waardoor zij zich niet kunnen identificeren.
Lees meerArmoedebeleid voor jonge gezinnen, wat werkt?
16 mei 2023Door Wilma Kuiper
Een goede start in de eerste 1000 dagen van het leven van kinderen is zeer bepalend voor de rest van hun leven. In die periode groeien kinderen het hardst en worden de meeste verbindingen in de hersenen al vastgelegd. Dat betekent dat goed ouderschap en het bieden van veiligheid en liefde heel belangrijk is.
Lees meerWaarom budgetbeheer geen alternatief is voor beschermingsbewind
2 mei 2023Door Suzanne Stroetenga
Regelmatig hoor ik dat inwoners die in beschermingsbewind zitten ook wel geholpen kunnen worden door middel van budgetbeheer. Dit zou een goed alternatief zijn voor het bewind. In mijn optiek is dit absoluut geen écht alternatief. In deze blog leg ik uit waarom. Ik ga in op de verschillen tussen budgetbeheer en beschermingsbewind.
Lees meerAangeleerde hulpeloosheid: zo voorkomt u dat bij de uitvoering van de bijstand
25 april 2023Door Mr. Evelien Meester
Zodra iemand een aanvraag om bijstand heeft ingediend, vragen we twee dingen van diegene. Aan de ene kant verwachten we het tonen van zelfredzaamheid en het inzetten eigen kracht (ja, ik weet het, die halen de recent opgestelde jeukwoordenlijst glansrijk) en aan de andere kant verwachten we dat iemand precies doet wat hem of haar verteld wordt. Die twee zaken zijn niet met elkaar verenigbaar. Dat ligt niet aan degene die bijstand aanvraagt, maar wordt veroorzaakt door het systeem. We veroorzaken op deze manier ‘aangeleerde hulpeloosheid’. Dat is niet goed. Maar er is ook goed nieuws, we kunnen het verhelpen!
Lees meerVroegsignalering: een effectief hulpaanbod met een effectieve flyer
18 april 2023Door Jaqueline Clemens
De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) biedt kansen om in contact te komen met inwoners met mogelijke geldzorgen. Door proactief hulp aan te bieden op basis van signalen, kunt u als gemeente uw inwoners ertoe bewegen zelf in actie te komen of hulp te aanvaarden. Met een flyer een hulpaanbod doen is een relatief goedkope manier om in contact te komen. En de praktijk wijst uit dat het werkt. Hoe maakt u een pakkende flyer? In deze blog geef ik u tips en handvatten voor een effectieve flyer.
Lees meerOmgekeerde Toets, omgekeerde taal?
10 april 2023Door Annemieke Wildenburg
Wat hebben taal en beschikkingen met de Omgekeerde Toets te maken?
Lees meerHet begrip ‘gewaarborgde hulp’ in de Wmo 2015, nuttig of niet?
4 april 2023Door Wim Peters
Tijdens een recent gegeven cursus kwam de term ‘gewaarborgde hulp’ ter sprake. De cursist zei: “Die hanteren wij niet, want dat is een term die Zorgkantoren hanteren in AWBZ en nu Wlz. En dus geen term uit of voor de Wmo 2015.” Dat is juist. Maar de gewaarborgde hulp kan zeker van nut zijn in de Wmo 2015.
Lees meerMaatwerk in het sociaal domein implementeren
13 maart 2023Door Redactie
Veel directeuren, managers en leidinggevenden in het sociaal domein zijn bezig met maatwerk. Sacha van de Wall, interim-manager bij Stimulansz, vertelt wat haar ervaringen zijn met het implementeren van maatwerk binnen gemeenten en geeft adviezen aan collega managers.
Lees meer51ste editie De Grote Almanak voor informatie en advies
8 maart 2023Door Redactie
De 51ste editie van De Grote Almanak voor informatie en advies is verschenen. Hét naslagwerk voor sociaal raadslieden, sociaal juridische dienstverleners en andere professionals in het sociaal domein.
Lees meer30ste editie Tekst & Toelichting Participatiewet
8 maart 2023Door Redactie
De 30ste editie van ‘Tekst & Toelichting Participatiewet’ van onze juridisch adviseur Wim Eiselin is verschenen. Namens alles collega’s bij Stimulansz feliciteren wij Wim Eiselin van harte met deze mijlpaal.
Lees meer