Bijstand en naar het buitenland

Deze week geeft expert Hanneke Willemsen antwoord op de vraag  of er bij verblijf in het buitenland recht op bijstand is.

Vraag

Een klant is dit kalenderjaar nog niet naar het buitenland geweest. Hij geeft aan per 22 mei naar het buitenland te gaan en verzoekt om de uitkering per 19 juni te beëindigen. Kan dat? De klant stelt het recht te hebben om 4 weken met behoud van uitkering in het buitenland te verblijven.

Antwoord

Nee, zo werkt de Participatiewet niet. Als iemand aangeeft naar het buitenland te gaan en daarbij geen terugkeerdatum geeft, of als iemand vanaf enig moment geen vaste woon- of verblijfplaats in de gemeente meer heeft omdat hij in het buitenland verblijft, is er geen recht op behoud van uitkering tijdens dat verblijf in het buitenland. Er is wel recht op bijstand voor maximaal 4 weken verblijf in het buitenland als iemand binnen die 4 weken weer terugkeert naar de woning. De domicilie (woonplaats) is daarmee niet verlaten. De woonplaats wordt dus wel verlaten als iemand aangeeft elders te gaan wonen of geen vaste woon- of verblijfplaats in jullie gemeente meer heeft.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Hanneke Willemsen helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Wie zijn er anders: zij of wij?

Ken je dat vers van Annie M.G. Schmidt ‘de geit van dokter Sanders’ van vroeger? Mocht je het niet (meer) kennen, ik kan het echt aanraden om eens op te zoeken. Net als bij veel van haar andere versjes zit er een mooie wijsheid in verscholen. In dit geval is het probleem dat de geit van dokter Sanders, anders is dan de geit van dokter Snel. De beide dokters wringen in hun handen en huilen en besluiten om de geiten te ruilen. Helaas, het probleem blijkt niet opgelost. De geit van dokter Sanders is nog steeds anders….

Duurzame uitstroom begint bij goed intakemodel

Veel gemeenten worstelen met ermee: hoe kunnen we mensen die langdurig in de bijstand zitten, duurzaam laten uitstromen? Makkelijk is dat niet, erkent Tom Mushota. Maar er is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. “Het begint bij een goed model voor de intake.”

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”