Pilot Inburgering Nieuwe Stijl Capelle succesvol afgerond

Een groep statushouders uit de gemeente Capelle aan den IJssel kreeg twee jaar intensieve begeleiding van de pilot ‘Inburgering Nieuwe Stijl Capelle’.

In maart 2018 startten 41 statushouders met Inburgering Nieuwe Stijl Capelle (INSC). In een vier- of vijfdaags programma volgden ze allerlei workshops en trainingen, inclusief hun reguliere taallessen. (Taal)maatjes helpen ze met de Nederlandse taal en gewoontes. Het doel was: talent- en taalontwikkeling, en uiteindelijk deelname aan de maatschappij en werk.

Een-op-een begeleiding

Nicolette Lima, projectleider van INSC vertelt aan Radio Capelle: “Statushouders willen meestal heel graag integreren en werk vinden, maar weten vaak niet hoe. Wij laten ze kennis maken met de Nederlandse maatschappij en stellen ze voor aan plaatselijke werknemers, voor bijvoorbeeld een taalstage. Dit blijkt regelmatig een opstap naar betaald werk.”
Uniek aan INSC is de een-op-een-begeleiding door een casusregisseur die dezelfde taal spreekt. Onderzoek bevestigt dat meer statushouders zo een baan vinden. Met de casusregisseur maakt elke deelnemer een persoonlijk routeplan, afgestemd op hun talenten en werkervaring. Casusregisseur Marwa Bekera: “Wij hebben bijna dagelijks contact met onze deelnemers. Samen houden we voortdurend in de gaten hoe en of ze hun doelen kunnen behalen. Hun motivatie is echt geweldig!”

Partners en kinderen betrekken

Partners en kinderen van de deelnemer worden betrokken bij het traject. Want, zo stelt INSC, “pas als beide ouders goed integreren, wortelen ook de kinderen goed. En er is aandacht voor het omgaan met stress en traumaverwerking, wat de deelnemers als bijzonder waardevol ervaren.”
Ook werknemers zijn enthousiast over INSC. De Syrische Ehab deed een leer-werkstage bij Van Dulst Techniek. Dat beviel zo goed dat hij er uiteindelijk een jaarcontract kreeg. Mededirecteur Arjen van Dulst van Van Dulst: “Hij is positief, werkt hard, heeft altijd een glimlach op zijn gezicht. In de pauzes speelt hij een potje tafelvoetbal mee. Er is echt een klik.”

Positieve resultaten ‘Inburgering Nieuwe Stijl Capelle’

De resultaten van Inburgering Nieuwe Stijl Capelle zijn duidelijk. De afspraak met de gemeente was dat 60% van alle deelnemers na twee jaar zou zijn ingeburgerd en dat 35% betaald werk zou hebben gevonden. In werkelijkheid haalde 66,6% van de groep het inburgeringsexamen en vond 59% werk of begon een opleiding.
Netty Verschoor, manager Welzijn en Zorg bij Welzijn Capelle: “Nog een plus: het programma levert de maatschappij een flinke besparing op, doordat deelnemers veel korter een uitkering nodig hebben. We hebben deze mooie resultaten overigens alleen kunnen behalen door onze samenwerking met Capelse bedrijven, organisaties en vrijwilligers!”
Dit bericht is eerder gepubliceerd op de website van Radio Capelle.
 
Dat kan met onze kennisbank Inzicht Sociaal Domein

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Fawzi Salih helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Wie zijn er anders: zij of wij?

Ken je dat vers van Annie M.G. Schmidt ‘de geit van dokter Sanders’ van vroeger? Mocht je het niet (meer) kennen, ik kan het echt aanraden om eens op te zoeken. Net als bij veel van haar andere versjes zit er een mooie wijsheid in verscholen. In dit geval is het probleem dat de geit van dokter Sanders, anders is dan de geit van dokter Snel. De beide dokters wringen in hun handen en huilen en besluiten om de geiten te ruilen. Helaas, het probleem blijkt niet opgelost. De geit van dokter Sanders is nog steeds anders….

Duurzame uitstroom begint bij goed intakemodel

Veel gemeenten worstelen met ermee: hoe kunnen we mensen die langdurig in de bijstand zitten, duurzaam laten uitstromen? Makkelijk is dat niet, erkent Tom Mushota. Maar er is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. “Het begint bij een goed model voor de intake.”

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”