Herziening individuele studietoeslag per 1 april 2022

De belangrijkste wijzigingen individuele studietoeslag per 1 april 2022.

In 2021 werd de Verzamelwet SZW 2022 aangenomen. Onderdeel hiervan is de herziening van de individuele studietoeslag in de Participatiewet. De individuele studietoeslag is een aanvulling van het inkomen voor studenten die door een medische beperking niet in staat zijn om naast hun studie bij te verdienen. De herziening van de individuele studietoeslag is op 1 april 2022 ingegaan. De regeling heet nu officieel studietoeslag i.p.v. individuele studietoeslag.

De belangrijkste wijzigingen op een rijtje

  1. De studietoeslag is geen bijzondere bijstand meer, maar een zelfstandige uitkering.
  2. De studietoeslag kent geen vermogenstoets meer.
  3. De minimale hoogte van de studietoeslag is per 1 april 2022 landelijk vastgelegd. Gemeenten mogen alleen nog een hogere toeslag vaststellen dan deze grens. Als er al voor 2022 een hoger bedrag is toegekend aan een inwoner, dan behoudt de inwoner recht op het hogere bedrag voor de duur van de toekenning. Als er een lager bedrag is toegekend, dan dient deze toekenning aangepast te worden naar de landelijke bedragen.
    In de tabel onderaan de hoogte van de studietoeslag per leeftijdscategorie.
  4. De hoogte van de vrijlating van de stagevergoeding is landelijk geharmoniseerd. De stagevergoeding wordt tot 180 euro netto per maand vrijgelaten. Ook hier mogen gemeenten niet vanaf wijken.
  5. De studietoeslag kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd. De terugwerkende kracht kan nooit verder gaan dan 1 april 2022 en heeft een verjaringstermijn van 5 jaar.

Meer informatie is te vinden in de Handreiking Studietoeslag van Divosa.

Netto minimumbedragen studietoeslag per leeftijdscategorie per maand

 

Leeftijd
in jaren
Verhouding jeugd WML
t.o.v. regulier WML in %
Netto bedragen
studietoeslag per maand in €
21 en ouder 100 300
20 80 240
19 60 180
18 50 150
17 39,5 118,50
16 34,5 103,50
15 30 90

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Sam Van Grinsven helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”

Eén loket voor elke vraag: van het ‘wie’ naar het ‘hoe’

Ik loop al sinds 2004 mee in het sociaal domein. Het is de kunst om dan professioneel nieuwsgierig te blijven en met een open blik te kijken naar hoe we dingen doen zonder die als vanzelfsprekend te beschouwen. Juist door anders te kijken ontstaat ruimte voor verwondering en verwondering geeft ruimte voor verbetering. Een van die zaken waar ik me over verwonder is de vraag ‘wie moet iets oplossen’.

Kan een inburgeraar na 1,5 jaar nog van leerroute wisselen?

Gemeenten krijgen regelmatig te maken met inburgeraars voor wie de gekozen leerroute toch niet passend blijkt. Wat als die mismatch pas na 1,5 jaar aan het licht komt? In deze blog laten Renée van der Burg en mr. Petra Gerritsen zien welke ruimte gemeenten hebben om alsnog te schakelen.