0

Wat kunt u doen om de privacy van klanten te waarborgen?

Bewustzijn

Het gebeurt ons allemaal wel eens: we klikken op een link in een e-mail die schadelijk blijkt te zijn. Of we maken gebruik van diensten zoals Dropbox en Drive, om zakelijke informatie uit te wisselen. En af en toe sturen we, per ongeluk, een e-mail met persoonsgegevens naar een verkeerd adres. Daarnaast zwerft er vast ook bij uw organisatie veel gevoelige informatie rond. Bijvoorbeeld USB-sticks of printjes die achterblijven bij de printer. Maar denk ook aan telefoons en laptops die we overal mee naartoe nemen. Als uw telefoon in verkeerde handen komt, dan ligt mogelijk belangrijke bedrijfsinformatie op straat. Als het dan om privacygevoelige informatie gaat, moet dat zelfs officieel gemeld worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Risico’s ontstaan door de manier waarop we met informatie omgaan.
Hoe bewust bent u zich daarvan? En wat doet uw organisatie om uw bewustzijn te vergroten? Ligt de focus op de techniek of op gedrag? Want beide zijn belangrijk.

Waar ligt het gevaar?

Opmerkelijk is dat veel van uw en mijn collega’s denken dat het gevaar van buiten komt, terwijl de dreiging van binnenuit juist veel groter is. Uit onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 5 werknemers zich verantwoordelijk voelt voor de veiligheid van privacygevoelige informatie! Het is daarom geloofwaardig dat rondslingerende informatie het grootste veiligheidsrisico blijkt te vormen. Een reden om dit meteen aan te pakken.

Wat kunt u doen?

Het is de hoogste tijd om de informatieveiligheid te verbeteren! Hoe kunt u daaraan bijdragen? Hoe kunt u rondslingerende informatie het beste tegengaan? Ofwel: hoe gaat u het verschijnsel van zwerfinformatie bestrijden?
De 4 belangrijke tips om de veiligheid van risicovolle data te verbeteren:

  1. Vernietig rondslingerend papier of berg het op.
  2. Verberg USB-sticks achter slot en grendel.
  3. Laat smartphones en laptops niet onbeheerd achter.
  4. Vermijd bestandsuitwisseling via openbare sites als WeTransfer en Dropbox.

 

Geselecteerd op basis van dit onderwerp