Infokaart Medisch Advies: overzicht én tips bij melding/aanvraag vanuit Wmo 2015

De Infokaart Medisch Advies van Stimulansz biedt Wmo-consulenten een handzaam overzicht van de factoren die van belang zijn bij het inwinnen van een medisch advies bij de behandeling van zo’n melding/aanvraag. Ook geeft de Infokaart tips voor de vraagstelling voor de medische adviesaanvraag.
De Algemene wet bestuursrecht (Awb) schrijft voor dat het besluit dat op een aanvraag wordt genomen deugdelijk moet worden gemotiveerd. In veel gevallen speelt bij een aanvraag in het kader van de Wmo de vraag of er een medische noodzaak is voor de gevraagde ondersteuning. Om dit te kunnen beoordelen wordt dan een medisch advies ingewonnen.

Medisch advies inwinnen

Bij het inwinnen van medisch advies is het belangrijk van te voren duidelijk aan te geven op welke vragen het advies betrekking heeft en aan welke eisen het advies moet voldoen. Een medisch advies vormt vaak de basis van de motivering van het besluit. Wanneer een advies onvolledig is of vragen oproept, moet de adviseur worden gevraagd het advies aan te vullen of te verduidelijken. Op een onvolledig of onduidelijk medisch advies kan geen besluit worden gebaseerd.

Vergewisplicht

De gemeente moet er bovendien zeker van zijn dat het onderzoek van de adviseur zorgvuldig is gedaan. Zowel voor wat betreft de totstandkoming als qua inhoud. Het onderzoek moet inzichtelijk en logisch zijn. De Infokaart Medisch Advies van Stimulansz biedt abonnees van Inzicht sociaal domein hiervoor de juiste handvatten.

>Lees meer over Inzicht sociaal domein

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”

Eén loket voor elke vraag: van het ‘wie’ naar het ‘hoe’

Ik loop al sinds 2004 mee in het sociaal domein. Het is de kunst om dan professioneel nieuwsgierig te blijven en met een open blik te kijken naar hoe we dingen doen zonder die als vanzelfsprekend te beschouwen. Juist door anders te kijken ontstaat ruimte voor verwondering en verwondering geeft ruimte voor verbetering. Een van die zaken waar ik me over verwonder is de vraag ‘wie moet iets oplossen’.

Kan een inburgeraar na 1,5 jaar nog van leerroute wisselen?

Gemeenten krijgen regelmatig te maken met inburgeraars voor wie de gekozen leerroute toch niet passend blijkt. Wat als die mismatch pas na 1,5 jaar aan het licht komt? In deze blog laten Renée van der Burg en mr. Petra Gerritsen zien welke ruimte gemeenten hebben om alsnog te schakelen.