Redactie

De redactie van Stimulansz
Onze adviseurs schrijven regelmatig blogs over ontwikkelingen in het sociaal domein.

Laatst gepubliceerde blogs

Richard Spaans: “Interne controle draait om verbetering, niet alleen om controle”

Als adviseur interne controle in het sociaal domein wil Richard Spaans méér dan controleren. Hij wil vooral ook bijdragen aan het verbeteren van beleid en uitvoering, samen met zijn collega’s. Dat betekent: knelpunten opsporen en daar snel mee aan de slag. De tool Kwaliteit in Control (KiC) is voor hem onmisbaar. “Het maakt mijn werk heel overzichtelijk en inzichtelijk.”

Gemeente Velsen werkt met de kennisbank Inzicht Sociaal Domein

Gemeente Velsen werkt sinds januari 2025 met de kennisbank Inzicht Sociaal Domein. Niet alleen vanwege de lagere kosten, maar ook omdat je makkelijk de informatie vindt die je nodig hebt. Kwaliteitsmedewerker Jeugd Carla Voogt heeft er al goede ervaringen mee.

Met BeleidloonT ontwikkelen we beleid dat we kunnen waarmaken

Hoe ontwikkel je goed minimabeleid? Een hele puzzel, omdat je te maken hebt met een combinatie van regelingen die voor elk huishoudtype anders uitpakken. Niels Scheele, beleidsadviseur bij de gemeente Haarlemmermeer, werkt met BeleidloonT. “Je ziet precies wat er gebeurt met de toeslagen en de lokale minimaregelingen als het inkomen verandert.”

Handreiking verzachten keteneffecten

Een nabetaling van uitkering of loon lijkt goed nieuws voor de cliënt. Maar in de praktijk kan het leiden tot financiële tegenvallers: toeslagen worden verlaagd of teruggevorderd, of er ontstaat een hoge belastingaanslag. Dit zogenoemde keteneffect zorgt vaak voor stress en onzekerheid.

Gemeente Leeuwarden: “Met de actuele informatie uit de kennisbank ben je altijd helemaal bij”

Hoe blijf je bij in jouw vakgebied binnen het sociaal domein? Dat is een hele toer, want de informatiestroom is enorm. Sinds januari 2025 werkt de gemeente Leeuwarden daarom met de kennisbank Inzicht Sociaal Domein. Dat schept overzicht, inzicht en duidelijkheid.

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”