Wanneer herleeft de alimentatieplicht na verlening schuldregeling?

Bij de helpdesk van Stimulansz komen wekelijks veel vragen binnen van beleidsinhoudelijke of juridische aard. Deze week geeft expert Corinne Berhitu antwoord op de vraag wanneer de alimentatieplicht herleeft na verlening van de schuldregeling?

Vraag

Een klant van ons hoeft tijdens de schuldregeling geen alimentatie te betalen. De rechter heeft de alimentatieplicht op nihil gesteld. Na beëindiging van de schuldregeling is de klant weer alimentatieplichtig. Maar de schuldregeling loopt circa 4 maanden door omdat  door wisselende inkomsten een achterstand in de reservering is ontstaan. Bovendien werd de klant opnieuw vader, wat onder meer extra kosten en uitgeven met zich meebracht. Wat is voor de alimentatieplicht nu de officiële einddatum? Na 36 maanden, als de reservering volledig is voldaan of als wij de schuldregeling officieel beëindigen?

Wilt u meer inzicht in schuldhulp?

Raadpleeg Inzicht sociaal domein?  Heeft u nog geen toegang? Vraag een gratis proefabonnement aan.

Antwoord

In het rapport Alimentatienormen staat dat de alimentatie voor de duur van het schuldsaneringstraject op nihil kan worden gesteld of kan worden verlaagd. Er staat dus geen termijn in dit rapport. Maar mogelijk heeft de rechter in de beschikking over de alimentatie wel een termijn of datum genoemd. Als dat zo is, is de klant daaraan gebonden.
Staat er een datum genoemd in de beschikking, dan moet de klant vanaf die datum de alimentatie weer voldoen. Dan zal het langer duren voordat hij de achterstand in de afloscapaciteit heeft ingelopen.
Kijk ook naar de te betalen alimentatie nu de klant opnieuw vader is geworden. Dat speelt namelijk wel een rol. Voor de alimentatie wordt zijn draagkracht bepaald en verdeeld over de kinderen waarvoor hij alimentatieplichtig is. Er is nu een kind meer, dus dat heeft invloed op zijn draagkracht. Voor een aanpassing van de al bestaande alimentatieverplichting zal de man toch naar de rechter moeten.
Staat in het vonnis geen enkele bepaling dat de alimentatieplicht weer herleeft na een datum of wanneer de schulden zijn opgelost? Dan is het daarmee aan de ex-partner om op termijn opnieuw een aanvraag bij de rechter in te dienen om weer alimentatie van de klant te eisen.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Ger Ramaekers helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Rechtsstatelijk kompas: Betekenis van de Staatscommissie rechtsstaat

In de komende weken reflecteer ik in mijn columns op enkele aanbevelingen van het rapport ‘De gebroken belofte van de rechtsstaat’ van de Staatscommissie rechtsstaat. In dat rapport concludeert de Staatscommissie dat de belofte van de rechtsstaat voor een aanzienlijke groep burgers niet wordt ingelost. Eerder heb ik een algemene reflectie gegeven en gereflecteerd op aanbeveling 1. Deze column gaat over aanbeveling 2.

Pw in balans: In welke situaties gaan gemeenten met terugwerkende kracht bijstand verlenen?

Een van de wijzigingen door Pw in balans wordt het nieuwe artikel 44 lid 5 Pw. Hierdoor kan de gemeente vanaf 3 maanden voor de meldingsdatum bijstand verlenen als individuele omstandigheden dat noodzakelijk maken.

Toolkit + handreiking: Participatiewet in balans

Niet de regels, maar de mens centraal. Menselijke maat, vertrouwen en eenvoud, dat zijn de uitgangspunten van het wetsvoorstel Participatiewet in balans. Met 23 wetswijzigingen worden concrete stappen gezet om de door uitkeringsgerechtigden én uitvoerenden ervaren hardheden weg te nemen, de rechtszekerheid van uitkeringsgerechtigden te vergroten en de professionals voldoende ruimte te geven om hen daarbij te helpen.