Gemeenten staan aan de frontlinie als het gaat om het waarborgen van de bestaanszekerheid. Het financieel stutten en steunen van inwoners vraagt volop rugdekking van Den Haag, maar juist het rijk komt met knellende wetgeving en bezuinigingen op het gemeentefonds. Slimme strategieën zijn nodig zodat iedereen kan meedoen en ook gemeenten financieel gezond blijven.
Na de toeslagenaffaire blijft de belangrijke vraag: wie durft nog inkomensondersteuning en andere minimaregelingen aan te vragen? Veel gemeenten werken aan een creatieve aanpak om het wantrouwen weg te nemen en het armoedebeleid voor inwoners te vereenvoudigen. Maar hoe maak je het grotere gebruik betaalbaar? Sommige gemeenten zoeken de grenzen van de Participatiewet op. Ze rekken het minimabeleid op met ruimere regels rondom verrekeningen, giften en schuldhulp. Zijn hierbij lokale verschillen acceptabel? Of is bestaanszekerheid hiervoor te belangrijk en te urgent?
Op donderdag 7 november wordt tijdens het congres ‘Bestaanszekerheid als prioriteit’ van Binnenlands Bestuur het thema wantrouwen belicht, en zullen uiteenlopende lokale keuzes rondom bestaanszekerheid worden besproken. Met aandacht voor inkomen, werk, schulden en participatie. En we duiken de wijken in, naar plekken en projecten waar met creativiteit en lef successen worden geboekt en mensen in kwetsbare situaties weer zijn gaan meedoen.
Wanneer?
Donderdag 7 november 2024
Waar?
Cultuur- en congrescentrum Antropia, Driebergen
Relaties van Stimulansz krijgen 50% korting!
Wil jij op donderdag 7 november naar het Binnenlands Bestuur congres Bestaanszekerheid als prioriteit? Als relatie van Stimulansz krijg je 50% korting!
Registreer je rechtstreeks via Stimulansz door een e-mail te sturen naar info@stimulansz.nl. Vermeld in je bericht je naam, e-mailadres, organisatie en de workshop waarvoor jij je wilt aanmelden.
Let op: de korting geldt niet wanneer je je aanmeldt via de congreswebsite.
Deelsessies van Stimulansz
Onderbenutte mogelijkheden van de Participatiewet
Gemeenten ervaren de Participatiewet vaak als een ontoereikend instrument in het bieden van bestaanszekerheid aan hun burgers. Maar is dat wel terecht? Die vraag staat centraal. Stimulansz schetst een 3-tal oplossingen binnen de Participatiewet.
We bespreken de individuele inkomenstoeslag, de premies, en het maatwerk. Voor wie geen zicht heeft op inkomensverbetering kijken we naar de individuele inkomenstoeslag. Voor wie wel arbeidskansen heeft is inkomensverbetering mogelijk door de vrijlatingen en de premie. En wat te doen met de overblijvende groep? Biedt alleen maatwerk hier uitkomst? Je hoort het op onze deelsessie die wordt gegeven door Wim Eiselin, Sam van Grinsven en Karin van Nuland van Stimulansz.