Doet de huidige bijstandswet recht aan vertrouwen in de burger?

Nu beschikbaar. Lezing Evelien Meester voor afgelast Congres Sociaal Domein Binnenlands Bestuur.

Mr. Evelien Meester zou op 25 november op het Congres Sociaal Domein van Binnenlands Bestuur een lezing houden over het vertrouwen tussen overheid en inwoners. Door de nieuwe coronamaatregelen werd het congres afgelast en ging de lezing niet door. We willen u de inhoud niet onthouden en publiceren daarom de lezing in de vorm van een whitepaper.

Schendt de bijstandswet het vertrouwen in de burger?

“Het vertrouwen tussen overheid en inwoners heeft een knauw gehad. De overheid vertrouwt de burger niet en de burger vertrouwt de overheid niet. En de samenleving als geheel staat wantrouwend tegenover beiden. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een inventarisatie van kennelijke hardheden in wet- en regelgeving om het vertrouwen te herstellen. Maar zit daar de oplossing? Natuurlijk is het zinvol om specifieke punten waar de uitvoering tegenaan loopt op te pakken en aan te passen. Maar daarmee zijn we er niet. Echt niet. Ik laat u zien hoe de publieke opinie op 2 vergelijkbare casussen diagonaal tegenover elkaar staat, binnen dezelfde wet- en regelgeving. Daarmee wordt duidelijk dat het probleem niet zozeer in de wet zelf zit. Maar waar dan wel? Ik neem u mee langs 3 lijnen die helpend kunnen zijn. ”

Weten welke 3 lijnen Evelien Meester schetst? Download de whitepaper.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Wie zijn er anders: zij of wij?

Ken je dat vers van Annie M.G. Schmidt ‘de geit van dokter Sanders’ van vroeger? Mocht je het niet (meer) kennen, ik kan het echt aanraden om eens op te zoeken. Net als bij veel van haar andere versjes zit er een mooie wijsheid in verscholen. In dit geval is het probleem dat de geit van dokter Sanders, anders is dan de geit van dokter Snel. De beide dokters wringen in hun handen en huilen en besluiten om de geiten te ruilen. Helaas, het probleem blijkt niet opgelost. De geit van dokter Sanders is nog steeds anders….

Duurzame uitstroom begint bij goed intakemodel

Veel gemeenten worstelen met ermee: hoe kunnen we mensen die langdurig in de bijstand zitten, duurzaam laten uitstromen? Makkelijk is dat niet, erkent Tom Mushota. Maar er is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. “Het begint bij een goed model voor de intake.”

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”