Herziening individuele studietoeslag per 1 april 2022

De belangrijkste wijzigingen individuele studietoeslag per 1 april 2022.

In 2021 werd de Verzamelwet SZW 2022 aangenomen. Onderdeel hiervan is de herziening van de individuele studietoeslag in de Participatiewet. De individuele studietoeslag is een aanvulling van het inkomen voor studenten die door een medische beperking niet in staat zijn om naast hun studie bij te verdienen. De herziening van de individuele studietoeslag is op 1 april 2022 ingegaan. De regeling heet nu officieel studietoeslag i.p.v. individuele studietoeslag.

De belangrijkste wijzigingen op een rijtje

  1. De studietoeslag is geen bijzondere bijstand meer, maar een zelfstandige uitkering.
  2. De studietoeslag kent geen vermogenstoets meer.
  3. De minimale hoogte van de studietoeslag is per 1 april 2022 landelijk vastgelegd. Gemeenten mogen alleen nog een hogere toeslag vaststellen dan deze grens. Als er al voor 2022 een hoger bedrag is toegekend aan een inwoner, dan behoudt de inwoner recht op het hogere bedrag voor de duur van de toekenning. Als er een lager bedrag is toegekend, dan dient deze toekenning aangepast te worden naar de landelijke bedragen.
    In de tabel onderaan de hoogte van de studietoeslag per leeftijdscategorie.
  4. De hoogte van de vrijlating van de stagevergoeding is landelijk geharmoniseerd. De stagevergoeding wordt tot 180 euro netto per maand vrijgelaten. Ook hier mogen gemeenten niet vanaf wijken.
  5. De studietoeslag kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd. De terugwerkende kracht kan nooit verder gaan dan 1 april 2022 en heeft een verjaringstermijn van 5 jaar.

Meer informatie is te vinden in de Handreiking Studietoeslag van Divosa.

Netto minimumbedragen studietoeslag per leeftijdscategorie per maand

 

Leeftijd
in jaren
Verhouding jeugd WML
t.o.v. regulier WML in %
Netto bedragen
studietoeslag per maand in €
21 en ouder 100 300
20 80 240
19 60 180
18 50 150
17 39,5 118,50
16 34,5 103,50
15 30 90

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Sam Van Grinsven helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Handreiking Minimaregelingen en zelfstandigen

Stimulansz heeft in opdracht van het ministerie van SZW een handreiking geschreven over de uitvoering van de minimaregelingen bij de doelgroep zelfstandigen. Deze handreiking geeft inzicht en handvatten om de minimaregelingen goed in te kunnen zetten bij de doelgroep zelfstandigen. De handreiking bevat achtergrondinformatie, praktische informatie, voorbeelden en advies.

Casusbesprekingen: hoe de Omgekeerde Toets® helpt

De Omgekeerde Toets® is niet alleen helpend in het gesprek met de inwoner, maar ook bij casuïstiekbesprekingen. Dit helpt om te leren werken met de Omgekeerde Toets®. En het helpt om te blijven leren van elkaar. Maar hóe zet je de Omgekeerde Toets® in bij casuïstiek? Opleidings- en organisatieadviseur Laurens Bouw geeft nuttige tips.

40 jaar interne controle: van Exelletjes naar KiC

Elke euro die een gemeente uitgeeft, moet rechtmatig worden besteed. Als interne controleur hield Hans Vugts daar toezicht op, met behulp van de tool Kwaliteit in Controle (KiC). Eind 2024 ging hij met pensioen. “KiC helpt interne controleurs hun werk goed te doen. De tool is gebruiksvriendelijk, overal toegankelijk en biedt handige overzichten.”