‘De training re-integratie in de Participatiewet gaat verder dan alleen juridische stof.’

Onlangs verzorgde trainer Tom Mushota de incompany training Re-integratie in de Participatiewet voor het servicecentrum Maasgouw, Echt-Susteren en Roerdalen (MER). Coördinator Mariska Souren vertelt over haar ervaringen.

Mariska Souren, coördinator bij het Team Sociaal Domein bij servicecentrum Maasgouw, Echt-Susteren en Roerdalen (MER), was op zoek naar een training re-integratie in de Participatiewet voor nieuwe klantmanagers. Ze had specifieke wensen en ging in gesprek met Stimulansz. Mariska kijkt tevreden terug op zowel de voorbereiding als de uitvoering van de training.

Maatwerk in de Participatiewet

In haar functie zorgt Mariska voor de dagelijkse aansturing van klantmanagers werk. De klantmanagers onderscheiden zich in regulier, jongeren, activering en statushouders. Daarnaast is Mariska onder andere betrokken bij strategische zaken, rapportages en het project Samen werken, Samen doen. Hierin onderzoekt ze met haar collega’s hoe de dienstverlening verbeterd kan worden en hoe de regels vóór inwoners kunnen werken in plaats van tégen hen. “Niet iedereen past in de mallen van de regelgeving. Dan is maatwerk nodig,” zegt Mariska. 

Training re-integratie in de Participatiewet op maat

“Wij gebruiken al langer de online Kennisbank Inzicht Sociaal Domein en de Omgekeerde Toets. Ook zijn we bekend met verschillende trainingen,” vertelt Mariska. Zoekend naar een training met specifieke wensen kwam ze opnieuw bij Stimulansz uit. “Andere trainingen zijn vaak gericht op inkomen en wetten, maar ik miste iets. Ik wil dat klantmanagers niet alleen de basis van de wetten kennen, maar ook weten hoe bijvoorbeeld een afstemming werkt en welke instrumenten ze kunnen inzetten. Voor mij is het belangrijk dat de training verder gaat dan alleen juridische stof.” Ze legde haar wensen voor aan Tom Mushota, trainer en opleidingsadviseur bij Stimulansz. “Het overleg met Tom ging heel soepel en zo kregen we een incompany training toegesneden op onze behoeften,” aldus Mariska. 

Goede sfeer en leerzaam

De reacties van de nieuwe klantmanagers op de training zijn positief. Mariska vervolgt: “Wat ik hoorde is dat ze veel geleerd hebben en dat de training zeker zinvol is. De uitdaging zat soms in het verschil van kennisniveau. Een mooie bijvangst is dat de nieuwe klantmanagers elkaar tijdens de twee dagen van de training beter hebben leren kennen. De sfeer was goed en dat zag ik ook toen ik tijdens een trainingsdag even kwam kijken. Tom is een fijne en toegankelijke trainer en er was een goede mix tussen inhoud en interactie. Hij heeft de training heel goed voorbereid en nam ook de tijd om mijn wensen en de achtergrond van de deelnemers te bespreken.” 

Duurzame oplossing

Mariska benadrukt dat de uitkomst van het werk van klantmanagers meer omvat dan harde resultaten. “We zien juist ook winst in preventie en de waarde van zachte effecten. De menselijke maat en een integrale blik zijn daar onderdelen van. Daar sluit Stimulansz goed op aan. De cases waar onze klantmanagers mee bezig zijn, worden complexer. Zo groeit bijvoorbeeld de doelgroep jongeren met psychische problemen. Bij een complexe casus krijgt de klantmanager meer ruimte en heeft deze bijvoorbeeld regelmatig overleg met een gedragsdeskundige. Dat kan het verschil maken en zorgen voor een oplossing op lange termijn. We zien dat het netwerk van onze klanten groeit en ze minder snel bij andere hulpverlening terechtkomen. We bieden ook hulp bij het regelen van praktische zaken die anders de re-integratie zouden belemmeren,” legt Mariska uit. 

Opbrengsten

“Ik kan andere gemeenten aanraden om goed na te denken over wat je nodig hebt. Als je dit van tevoren bespreekt, blijkt Stimulansz prima in staat om maatwerk te leveren. Voor mij is dat een groot pluspunt. Daarbij vind ik de prijs-kwaliteitverhouding goed. Zeker voor een incompany training waarbij de trainer naar Echt is afgereisd. Tom speelde goed in op onze wensen en ook de nabespreking vond ik heel prettig. Mijn klantmanagers hebben beslist baat bij de training die ze gevolgd hebben,” besluit Mariska. 

Ook kennis en vaardigheden vergroten?

Stimulansz biedt de tweedaagse training Re-integratie in de Participatiewet voor klantmanagers werk en re-integratiespecialisten. Trainer Tom Mushota deelt vakkundige kennis, neemt je mee op klantroute en inspireert met duurzame oplossingen. 

Voice cloning bij de uitvoering in het sociaal domein

Stel, een inwoner draagt bij de rechter een geluidsfragment als bewijs aan. Klantmanager Saar was niet eerder op de hoogte van dit geluidsfragment.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”

Eén loket voor elke vraag: van het ‘wie’ naar het ‘hoe’

Ik loop al sinds 2004 mee in het sociaal domein. Het is de kunst om dan professioneel nieuwsgierig te blijven en met een open blik te kijken naar hoe we dingen doen zonder die als vanzelfsprekend te beschouwen. Juist door anders te kijken ontstaat ruimte voor verwondering en verwondering geeft ruimte voor verbetering. Een van die zaken waar ik me over verwonder is de vraag ‘wie moet iets oplossen’.

Kan een inburgeraar na 1,5 jaar nog van leerroute wisselen?

Gemeenten krijgen regelmatig te maken met inburgeraars voor wie de gekozen leerroute toch niet passend blijkt. Wat als die mismatch pas na 1,5 jaar aan het licht komt? In deze blog laten Renée van der Burg en mr. Petra Gerritsen zien welke ruimte gemeenten hebben om alsnog te schakelen.