Wanneer is sprake van logeren en wanneer van kostendeling?

Vraag

Een jongeman met een Wajong uitkering zat in Beschermd Wonen, maar moest vertrekken omdat de organisatie failliet ging. Hij stond dus op straat. Er is veel aan de hand waarvoor hij flink wat begeleiding krijgt. Hij moet onderdak hebben anders gaat het fout. Hij kan voor even bij moeder terecht, maar dit heeft een vooropgesteld tijdelijk karakter. Met man en macht wordt een woning gezocht die geschikt is in verband met zijn beperkingen. Moeder heeft bijstand en dan komt de vraag of de kostendelersnorm direct van toepassing is.

Antwoord

De kostendelersnorm wordt toegepast als het hoofdverblijf in dezelfde woning is. Logeerpartijen vallen daar dus niet onder; omdat dan niet wordt voldaan aan het criterium hoofdverblijf in dezelfde woning. Strikt genomen zit in de term hoofdverblijf geen benoeming van bestendigheid of duurzaamheid maar die zit wel ingebakken in de term “hoofdverblijf”. Van belang is om vast te stellen hoe lang deze situatie aan de orde is. Is er sprake van verblijf voor enige weken dan neigt dat eerder naar een logeerpartij. Gaat het maanden duren of is dat onbestemd (waarbij het wel tijdelijk is, maar er niet een aanduiding kan worden gegeven van de duur ervan) dan is sprake van kostendeling.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Wim Eiselin helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Wie zijn er anders: zij of wij?

Ken je dat vers van Annie M.G. Schmidt ‘de geit van dokter Sanders’ van vroeger? Mocht je het niet (meer) kennen, ik kan het echt aanraden om eens op te zoeken. Net als bij veel van haar andere versjes zit er een mooie wijsheid in verscholen. In dit geval is het probleem dat de geit van dokter Sanders, anders is dan de geit van dokter Snel. De beide dokters wringen in hun handen en huilen en besluiten om de geiten te ruilen. Helaas, het probleem blijkt niet opgelost. De geit van dokter Sanders is nog steeds anders….

Duurzame uitstroom begint bij goed intakemodel

Veel gemeenten worstelen met ermee: hoe kunnen we mensen die langdurig in de bijstand zitten, duurzaam laten uitstromen? Makkelijk is dat niet, erkent Tom Mushota. Maar er is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. “Het begint bij een goed model voor de intake.”

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”