Wanneer is sprake van logeren en wanneer van kostendeling?

Vraag

Een jongeman met een Wajong uitkering zat in Beschermd Wonen, maar moest vertrekken omdat de organisatie failliet ging. Hij stond dus op straat. Er is veel aan de hand waarvoor hij flink wat begeleiding krijgt. Hij moet onderdak hebben anders gaat het fout. Hij kan voor even bij moeder terecht, maar dit heeft een vooropgesteld tijdelijk karakter. Met man en macht wordt een woning gezocht die geschikt is in verband met zijn beperkingen. Moeder heeft bijstand en dan komt de vraag of de kostendelersnorm direct van toepassing is.

Antwoord

De kostendelersnorm wordt toegepast als het hoofdverblijf in dezelfde woning is. Logeerpartijen vallen daar dus niet onder; omdat dan niet wordt voldaan aan het criterium hoofdverblijf in dezelfde woning. Strikt genomen zit in de term hoofdverblijf geen benoeming van bestendigheid of duurzaamheid maar die zit wel ingebakken in de term “hoofdverblijf”. Van belang is om vast te stellen hoe lang deze situatie aan de orde is. Is er sprake van verblijf voor enige weken dan neigt dat eerder naar een logeerpartij. Gaat het maanden duren of is dat onbestemd (waarbij het wel tijdelijk is, maar er niet een aanduiding kan worden gegeven van de duur ervan) dan is sprake van kostendeling.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Wim Eiselin helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Eén loket voor elke vraag: van het ‘wie’ naar het ‘hoe’

Ik loop al sinds 2004 mee in het sociaal domein. Het is de kunst om dan professioneel nieuwsgierig te blijven en met een open blik te kijken naar hoe we dingen doen zonder die als vanzelfsprekend te beschouwen. Juist door anders te kijken ontstaat ruimte voor verwondering en verwondering geeft ruimte voor verbetering. Een van die zaken waar ik me over verwonder is de vraag ‘wie moet iets oplossen’.

Kan een inburgeraar na 1,5 jaar nog van leerroute wisselen?

Gemeenten krijgen regelmatig te maken met inburgeraars voor wie de gekozen leerroute toch niet passend blijkt. Wat als die mismatch pas na 1,5 jaar aan het licht komt? In deze blog lees je welke ruimte gemeenten dan hebben om alsnog te schakelen.

Een elektrische fiets als re-integratievoorziening Pw naar werk?

Een inwoner die al jaren bijstand ontvangt, heeft na een intensief begeleidingstraject zicht op werk. De verwachting is dat deze inwoner duurzaam uit zal stromen. De inwoner heeft een medische beperking en in verband daarmee hulp nodig om naar het werk te gaan. Een elektrische fiets lijkt de goedkoopst passende oplossing. Zo nodig wil de inwoner de kosten wel terugbetalen. Kan de gemeente zo’n fiets als re-integratievoorziening faciliteren?