Dat geldt zeker voor telefonisch indiceren, zoals besproken in een eerdere blog van mijn collega Anitra Vink. In principe leidt telefonisch indiceren niet tot zorgvuldig onderzoek. Door de telefoon mist u heel veel aspecten. Bovendien is het voor de aanvrager lastig om adequaat te reageren. Maar als op huisbezoek gaan geen optie is (zoals in deze intelligente lock down), dan kan het niet anders. Daarom is het van belang alles ook juridisch zo goed mogelijk te doen. In bezwaar en beroep zal zeker rekening gehouden worden met de moeilijke omstandigheden, mits u er alles aan hebt gedaan om zo zorgvuldig mogelijk te zijn.
Om een zorgvuldig besluit te nemen is een zorgvuldig onderzoek nodig. Daarbij volgt u uiteraard wat de Wmo 2015 (artikel 2.3.2, lid 4 a t/m g) voorschrijft en het stappenplan van de Centrale Raad van Beroep. Daarover meer in een volgende blog. Na het zorgvuldige onderzoek legt u een besluit vast in een complete en goed geformuleerde beschikking. Let daarbij op de volgende 7 tips:
Met deze 7 tips is de kans groot dat u zo zorgvuldig mogelijk werkt. En dat de cliënt een voorziening krijgt die aansluit bij zijn eigenschappen en behoefte, ook als een huisbezoek tijdelijk niet mogelijk is en de indicatie telefonisch heeft plaatsgevonden.U vindt ze in onze juridische kennisbank Inzicht Sociaal Domein