Utrecht breidt aanpak vroegsignalering schulden uit

De gemeente Utrecht breidt de aanpak vroegsignalering schulden uit naar de hele stad. Op basis van signalen van betalingsachterstanden gaan buurtteams en de gemeente langs bij inwoners met de vraag of zij hulp nodig hebben bij geldzaken.
Zo pakt Utrecht betalingsachterstanden en geldproblemen in een vroeg stadium aan. Door de gevolgen van het coronavirus krijgen steeds meer mensen te maken met geldproblemen. Het voorkomen van problematische schulden is in deze tijd extra belangrijk.

Gemiddeld vragen mensen pas 5 jaar na het ontstaan van schulden om hulp. De gemiddelde schuldenlast loopt dan al op tot meer dan 40.000 euro. Bij de vorige economische crisis was de piek van aanvragen voor schuldhulp pas 6 jaar later zichtbaar. De schulden zijn dan vaak zo hoogopgelopen dat het oplossen ervan vaak nog jaren in beslag neemt.
“Ook in Utrecht is het onvermijdelijk dat het aantal huishoudens met geldzorgen toeneemt door het coronavirus. Het begint vaak met een betalingsachterstand, maar loopt al snel op tot een hoge schuld. Zonder hulp of ondersteuning schulden is het erg moeilijk om uit deze schulden te komen. We willen mensen, juist in deze tijd, snel kunnen helpen”, aldus wethouder Linda Voortman (Werk en Inkomen).

Vroegsignalering schulden

De gemeente krijgt de signalen van betalingsachterstanden van zorgverzekeraars, energiebedrijven, waterbedrijf Vitens, de gemeentelijke belastingen en woningcorporaties. Voor het doorgeven van betalingsachterstanden zijn strenge regels, omdat het om privacygevoelige informatie gaat. De gemeente en veel andere organisaties benaderen inwoners met geldproblemen ook op andere manieren. Zo is er een sociaal raadsvrouw aanwezig bij zittingen van de rechtbank en zijn onder andere zorgverleners en bankmedewerkers getraind om geldzorgen te herkennen en mensen goed door te verwijzen.

Pilot Ondiep

De pilot bleek al een succes. Sinds twee jaar gaan woningcorporaties met het buurtteam samen langs bij huurders met een betalingsachterstand. Vaak blijkt dat er dan al meerdere schulden zijn. Door de pilot vroegsignalering zijn in Ondiep veel inwoners bereikt die nog niet bekend waren bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. Door deze aanpak zijn veel inwoners bereikt die nog niet bekend waren bij de gemeentelijke schuldhulpverlening.
Dit bericht is eerder gepubliceerd op de website van de gemeente Utrecht.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Fawzi Salih helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Wie zijn er anders: zij of wij?

Ken je dat vers van Annie M.G. Schmidt ‘de geit van dokter Sanders’ van vroeger? Mocht je het niet (meer) kennen, ik kan het echt aanraden om eens op te zoeken. Net als bij veel van haar andere versjes zit er een mooie wijsheid in verscholen. In dit geval is het probleem dat de geit van dokter Sanders, anders is dan de geit van dokter Snel. De beide dokters wringen in hun handen en huilen en besluiten om de geiten te ruilen. Helaas, het probleem blijkt niet opgelost. De geit van dokter Sanders is nog steeds anders….

Duurzame uitstroom begint bij goed intakemodel

Veel gemeenten worstelen met ermee: hoe kunnen we mensen die langdurig in de bijstand zitten, duurzaam laten uitstromen? Makkelijk is dat niet, erkent Tom Mushota. Maar er is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. “Het begint bij een goed model voor de intake.”

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”