Minimumloon als tarief voor pgb voor sociaal netwerk is onvoldoende

Woensdag 16 augustus 2023 heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) 2 uitspraken gedaan die consequenties hebben voor vrijwel alle gemeenten.

Woensdag 16 augustus 2023 heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) 2 uitspraken gedaan (ECLI:NL:CRVB:2023:1394 en ECLI:NL:CRVB:2023:1580) die consequenties hebben voor vrijwel alle gemeenten. Dit geldt voor zowel de Wmo 2015 (het zijn allebei Wmo-uitspraken) als voor de Jeugdwet (Jw), want de CRvB zal deze lijn wel doortrekken. De Jw kent eenzelfde bepaling als die in de Wmo 2015, waar deze uitspraken over gaan.

Minimumloon niet als uitgangspunt

Gemeenten hebben voor een persoonsgebonden budget (pgb) voor het sociaal netwerk meestal in hun verordening staan: niveau minimumloon. De CRvB heeft die bepaling nu in uitspraken voor wat betreft de gemeente Etten-Leur en Gemert-Bakel onverbindend verklaard.

Welk tarief moet het dan wel zijn?

Als het gaat om het bedrag voor een pgb waarmee een persoon uit het sociaal netwerk wordt ingehuurd, moeten gemeenten in de verordening uitgaan van de volgende tarieven:

  • Bij huishoudelijke hulp: het uurloon van de hoogste periodiek behorende bij hulp bij het huishouden van de voor de betreffende periode geldende cao VVT (Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg), te vermeerderen met vakantietoeslag en de tegenwaarde van de verlofuren.
  • Bij begeleiding: het uurloon van de hoogste periodiek behorende bij de Functie Waardering Gezondheidszorg (FWG 30) van de voor de betreffende periode geldende cao VVT, te vermeerderen met vakantietoeslag en de tegenwaarde van de verlofuren.

WW-verplichtingen bij pgb-inhuur?

Verder heeft de Raad de consequentie van een eerdere uitspraak in een zaak tegen het UWV (ECLI:NL:CRVB:2023:481) over WW-verplichtingen bij pgb-inhuur op minder dan 4 dagen per week voor hulp bij het huishouden overgelaten aan de minister van Sociale zaken, omdat dit de omvang van de rechtsvormende mogelijkheden van de (hoogste) rechter te boven gaat.

Gevolg van deze jurisprudentie

In de verordening van (bijna) alle gemeenten staat nu een onverbindende bepaling. Dat betekent dat deze verordeningen moeten worden aangepast. Vooruitlopend daarop kan men al volgens de regels van de CRvB gaan werken.

Module Wmo

Met de module Wmo heeft u alle benodigde vakinformatie direct en online bij de hand. Vertaald naar de praktijk en geschreven in helder Nederlands. Deze module is onderdeel van de online kennisbank Inzicht Sociaal Domein. 

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Wim Peters helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Richard Spaans: “Interne controle draait om verbetering, niet alleen om controle”

Als adviseur interne controle in het sociaal domein wil Richard Spaans méér dan controleren. Hij wil vooral ook bijdragen aan het verbeteren van beleid en uitvoering, samen met zijn collega’s. Dat betekent: knelpunten opsporen en daar snel mee aan de slag. De tool Kwaliteit in Control (KiC) is voor hem onmisbaar. “Het maakt mijn werk heel overzichtelijk en inzichtelijk.”

Gemeente Velsen werkt met de kennisbank Inzicht Sociaal Domein

Gemeente Velsen werkt sinds januari 2025 met de kennisbank Inzicht Sociaal Domein. Niet alleen vanwege de lagere kosten, maar ook omdat je makkelijk de informatie vindt die je nodig hebt. Kwaliteitsmedewerker Jeugd Carla Voogt heeft er al goede ervaringen mee.

Download gratis de whitepaper: Groter denken, kleiner doen

In deze prikkelende whitepaper doet mr. Evelien Meester, directeur-bestuurder van Stimulansz, een oproep: geef de uitvoering weer ruimte om écht te helpen.