De beoordeling van de eigen kracht bij een aanvraag jeugdhulp

Stimulansz ontvangt via de helpdesk Inzicht Jeugd regelmatig vragen over het beslissen op aanvragen voor een jeugdhulpvoorziening en de eigen kracht.

Jeugdhulpplicht

Gemeenten hebben op basis van de Jeugdwet een jeugdhulpplicht. Dit houdt in dat een gemeente een voorziening treft op het gebied van jeugdhulp wanneer een jeugdige of zijn ouders deze nodig hebben in verband met het gezond en veilig opgroeien, groeien naar zelfstandigheid, zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie. Ouders zijn hiervoor als eerste verantwoordelijk. Lukt het de ouders niet (alleen) dan heeft de gemeente een rol. Die rol heeft de gemeente alleen wanneer de eigen mogelijkheden en het probleemoplossend vermogen van de ouders en het sociale netwerk ontoereikend zijn. Dit wordt ook wel de ‘eigen kracht’ genoemd.

Geactualiseerde versie whitepaper

Er zijn inmiddels verschillende rechterlijke uitspraken gedaan die richting geven aan de beoordeling van de eigen kracht. In de geactualiseerde versie van de whitepaper ‘De beoordeling van de eigen kracht bij een aanvraag jeugdhulp’ geeft  mr. Charlotte Vanderhilt, specialist Jeugdwet bij Stimulansz, een toelichting op de jurisprudentie.

Praktische kennis over de Jeugdwet

Heeft u behoefte aan praktische juridische kennis over de Jeugdwet? Maak dan gebruik van de module Jeugd. Hierin vindt u informatie over alle onderwerpen rond de uitvoering van de Jeugdwet. Deze module is onderdeel van de kennisbank Inzicht Sociaal Domein. Heeft uw organisatie nog geen abonnement? Onze adviseur Canan Caliskan-Kantar vertelt u graag meer over de mogelijkheden.

 

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Mr. Charlotte VanderHilt helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

De omgekeerde verordening invoeren? Begin bij de basis

Wil je de hulpvraag van de inwoner écht centraal stellen in de verordening? Steeds meer gemeenten werken met de omgekeerde modelverordening. Eén integraal voorschrift voor het sociaal domein. Hoe implementeer je die het best? Waar moet je op letten? Strategisch adviseur sociaal domein Gerrit van Romunde legt het uit.

Alles over de eindejaarsuitkering en bijstand

Als consulent inkomen sta je vaak voor de uitdaging om complexe regels helder uit te leggen. Een veelgestelde vraag is waarom de eindejaarsuitkering (EJU) wordt gekort op de bijstandsuitkering. Hoe zit dit precies, en wat kun je ermee?

Nataschja Stolker: “De impact van mijn werk bij Stimulansz inspireert me dagelijks”

In een openhartig interview deelt Nataschja Stolker haar ervaringen als inside sales medewerker bij Stimulansz. Ze spreekt over de inspiratie die ze haalt uit haar werk, de dynamiek van haar werkweek, haar trots op persoonlijke groei en de balans tussen werk en privé.