Alles over de eindejaarsuitkering en bijstand

Als consulent inkomen sta je vaak voor de uitdaging om complexe regels helder uit te leggen. Een veelgestelde vraag is waarom de eindejaarsuitkering (EJU) wordt gekort op de bijstandsuitkering. Hoe zit dit precies, en wat kun je ermee?
Eindejaarsuitkering en bijstand

Vraag

Verschillende inwoners met een aanvullende bijstandsuitkering ervaren het als onterecht dat hun eindejaarsuitkering (EJU) wordt verrekend met hun uitkering. Zij hebben immers net zo hard gewerkt als hun collega’s zonder uitkering en de EJU dus net zo hard verdiend. Maar zij mogen de EJU niet houden en hun collega’s wel. Is hier iets aan te doen? Kunnen we de EJU (gedeeltelijk) vrijlaten?

Antwoord

Goede voorlichting over de eindejaarsuitkering kan helpen

Helaas niet. Goede voorlichting bij werkaanvaarding kan wel helpen het gevoel iets weg te nemen. Dan komt het in ieder geval niet als een verrassing dat de EJU gekort moet worden.

Verschillende gemeentelijke werkwijzen

Voor de uitkeringsadministratie is het ook veel werk om het juist te doen. Daarom kiezen sommige gemeenten ervoor de EJU gelijk – net zoals de vakantietoeslag – maandelijks te korten. Andere gemeenten sluiten alleen de maand december uit van het recht op uitkering (dan is er wel sprake van een vrijlating). Weer andere gemeenten sluiten langer uit, tot de EJU ‘verrekend’ is.

Juridische achtergronden van de EJU

Geen van deze 3 werkwijzen is juridisch correct. Een eindejaarsuitkering is ‘uitgesteld inkomen’. Anders dan de vakantietoeslag, dat ook uitgesteld inkomen is, is een eindejaarsuitkering niet inbegrepen in de bijstandsnorm. Daarom moet je het transactiestelsel toepassen: Je moet de EJU toerekenen aan de juiste maand, omdat het recht op en de hoogte van de bijstand per maand wordt vastgesteld. Voor iemand die niet het hele jaar bijstand heeft ontvangen, geldt dat je 1/12 deel van de EJU herberekent over de maanden waarin bijstand is verstrekt. In dat geval verminder je het resterend vrij te laten vermogen met het bedrag aan EJU van de maanden dat de inwoner nog niet een uitkering ontving.

Participatiewet in balans

Een nieuw lid (5) wordt toegevoegd aan artikel 32 Pw, waarin onder c wordt geregeld hoe de EJU, IKB en vakantietoeslag in aanmerking worden genomen. Dit wordt geregeld in een AMvB, de internetconsultatie hiervan is al afgerond. De berekening wordt geüniformeerd en uitgevoerd door het Inlichtingenbureau. Dit komt erop neer dat de EJU, ná ontvangst, volledig verrekend wordt.

Wil je meer weten over  de eindejaarsuitkering en bijstand? Als jouw gemeente een abonnement heeft op de kennisbank Inzicht Sociaal Domein dan kun je kosteloos jouw vragen stellen aan onze juridische helpdesk.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Hanneke Willemsen helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Toolkit + handreiking: Participatiewet in balans

Niet de regels, maar de mens centraal. Menselijke maat, vertrouwen en eenvoud, dat zijn de uitgangspunten van het wetsvoorstel Participatiewet in balans. Met 23 wetswijzigingen worden concrete stappen gezet om de door uitkeringsgerechtigden én uitvoerenden ervaren hardheden weg te nemen, de rechtszekerheid van uitkeringsgerechtigden te vergroten en de professionals voldoende ruimte te geven om hen daarbij te helpen.

Tillift voor inwoner zorginstelling met modulair pakket thuis?

Bij deze geef ik graag antwoord op de vraag of het juist is om vanuit de Wmo een tillift te verstrekken aan een inwoner die met een modulair pakket thuis (mpt) vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) verblijft in een zorginstelling waar 24-uurs zorg aanwezig is.

Finalisten GemeenteDelers 2025 bekend

De landelijke competitie GemeenteDelers verzamelt waardevolle oplossingen voor een duurzame, gezonde en inclusieve samenleving. Voorbeelden die zich in de praktijk bewezen hebben en waar onze inwoners beter van worden. De GemeenteDelers maken vol trots 12 finalisten en 3 uitblinkers bekend.