Fraude in het sociaal domein

Wanneer is sprake van fraude in het sociaal domein en in hoeverre is er vervolgens sprake van verwijtbaarheid? In de praktijk blijkt fraude een moeilijk te duiden begrip en daarmee een lastig vraagstuk voor gemeenten.
Een aantal gemeenten verkent momenteel de mogelijkheden om met behulp van big data fraudeurs op te sporen in het sociaal domein. Zo wordt met behulp van big data en de Machine Learning-techniek voorspeld wie frauderen met een bijstandsuitkering. Hoe gaat deze methode in zijn werk en wat zijn de resultaten tot op heden? En welke rol speelt privacy daarbij? U leest erover in dit magazine. Verder leest u in deze uitgave onder andere over fraude op het gebied van begeleiding en beschermd wonen, terreinen waar grote geldbedragen in om gaan. Hoe voorkomen we dat dit geld in verkeerde handen komt?
Als het om fraude gaat is er op het gebied van samenwerking, preventie en bestrijding nog een wereld te winnen.
U leest het in het online magazine over Fraude van Sociaalweb:
Floor Bentfort van Valkenburg vertelt over Fraude in de Wmo
Gerrit van Romunde vertelt over bijstandsfraude voorspellen met big data
Herken fraude signalen tijdig
Marloes van Galen over gezamenlijke huishouding: molensteen om nek van de gemeenten?

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Redactie helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Wie zijn er anders: zij of wij?

Ken je dat vers van Annie M.G. Schmidt ‘de geit van dokter Sanders’ van vroeger? Mocht je het niet (meer) kennen, ik kan het echt aanraden om eens op te zoeken. Net als bij veel van haar andere versjes zit er een mooie wijsheid in verscholen. In dit geval is het probleem dat de geit van dokter Sanders, anders is dan de geit van dokter Snel. De beide dokters wringen in hun handen en huilen en besluiten om de geiten te ruilen. Helaas, het probleem blijkt niet opgelost. De geit van dokter Sanders is nog steeds anders….

Duurzame uitstroom begint bij goed intakemodel

Veel gemeenten worstelen met ermee: hoe kunnen we mensen die langdurig in de bijstand zitten, duurzaam laten uitstromen? Makkelijk is dat niet, erkent Tom Mushota. Maar er is meer mogelijk dan vaak wordt gedacht. “Het begint bij een goed model voor de intake.”

“Armoedebeleid door de jaren heen: we weten allang wat werkt”

Leven in armoede is hard werken, en armoedebestrijding is complex. Als je weet hoe dit zich door de jaren heeft ontwikkeld, kan je dat helpen in de ondersteuning van inwoners, stelt Wilma Kuiper. “Het is allang duidelijk wat werkt en niet werkt.”