Handreiking Gelijke Kansen en Non-Discriminatie

Op deze pagina vind je de Handreiking ‘Gelijke Kansen en Non-Discriminatie’ (hierna GKND). De Handreiking is gemaakt voor gemeenten; specifiek op de werkterreinen van Werk, Participatie en Inkomen. De Handreiking is ontwikkeld door Bibian Ogier en Gerrit van Romunde van Stimulansz.

Voor het Europees Sociaal Fonds (ESF+) 2021-2027 is Gelijke Kansen en Non-Discriminatie als horizontaal thema opgenomen. Dit komt naar voren op de volgende wijze:

  • Pijler 1: Het thema zit verwerkt in alle hoofdstukken.
  • Pijler 2: Het thema komt nadrukkelijk naar voren in het hoofdstuk Sociale Innovatie.
  • Pijler 3: Via de Technische Bijstand vindt er een Project GKND plaats.

De Handreiking is vanuit het Project GKND (pijler 3) ontwikkeld. Het Project GKND heeft als doel om bewustwording voor GKND te creëren, GKND te bevorderen en ondersteuning te bieden. Dit voor aanvragers van het ESF+ en andere stakeholders.

De Handreiking GKND moet gemeentes vooral handvatten bieden om concrete stappen te maken op het gebied van divers en inclusief werken. Deze Handreiking is gericht op alle onderdelen van de gemeente; de gemeentelijke uitvoering, het gemeentelijk beleid en de organisatie van de gemeente zelf.

 

De Handreiking laat in 5 stappen zien hoe GKND via de aanpalende thema’s Diversiteit en Inclusie kan worden bevorderd. De 5 stappen zijn:

  • Inclusiviteit als waarde.
  • Van waarde naar plan van aanpak.
  • Bewustwording en draagvlak.
  • Vastleggen in werkwijze.
  • Communicatie.

Pagina delen op socials

Meer weten over dit onderwerp?

Gerrit van Romunde helpt je graag verder.

Nieuwsbrief Sociaal Domein

Binnen 5 minuten op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in het sociaal domein? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief. Met onder andere blogs van experts, interessante whitepapers en toelichting op wet- en regelgeving.

Andere bekeken ook

Saneringskrediet of toch niet..?

Hoe komt het dat er toch nog regelmatig wordt gegrepen naar de oude vertrouwde schuldbemiddeling terwijl het uitgangspunt dat de brancheorganisatie samen met de VNG en de schuldeisers heeft geformuleerd is dat een saneringskrediet de voorkeur heeft? Het saneringskrediet levert tenslotte tijdsbesparing, duidelijkheid, schuldenrust en meer ruimte voor begeleiding op.

Wat is de invloed van een ontvangen dwangsom op de bijstandsuitkering?

Lees nu alles wat u echt moet weten over de invloed van een ontvangen dwangsom op de bijstandsuitkering.

Meedoen als medicijn

Het is cruciaal dat iedereen de mogelijkheid krijgt om actief deel te nemen aan de samenleving. Dat draagt via meerdere manieren bij aan welbevinden. Denk aan werk, dat bij kan dragen aan een betere geestelijke en lichamelijke gezondheid. Denk aan waardevolle contacten en het gevoel dat je van toegevoegde waarde bent. Meedoen versterkt de persoonlijke zelfwaardering en zelfstandigheid, het welbevinden en het bevordert ook de sociale cohesie en vermindert eenzaamheid. Meedoen is essentieel voor een inclusieve samenleving, waarin iedereen zich erkend en gewaardeerd voelt. Maar hoe doe je dit?